NRK Meny
Normal

Siv Jensen utelukker ikke flere syriske flyktninger

Fremskrittspartiet sier nei til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger, men partileder Siv Jensen vil ikke utelukke en avtale om å ta imot flere. Grasrota varsler bråk om det skjer.

Frp veteran Carl I Hagen sammen med Christian Tybring-Gjedde

SE VIDEO: Landsmøtet i Fremskrittspartiet sa i dag nei til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria. Dersom partiledelsengår inn i forhandlinger om å øke tallet på flyktninger, blir det bråk. Det varsler grasrota i partiet.

På spørsmål om det er uaktuelt for Frp å si ja til å ta imot flere kvoteflyktninger i vårens forhandlinger om revidert budsjett, svarer hun slik:

– Jeg har ikke noe behov for å begynne å spekulere på hva som kan komme til å skje i fremtiden.

Samtidig varsler grasrota i partiet at det blir bråk dersom partiledelsen går inn i forhandlinger om å øke tallet på flyktninger.

– Hvis ledelsen gjør det, bryter de intensjonene som landsmøtet har bestemt. Landsmøtet er det overordnede organet til Frp, så jeg regner med at Siv Jensen og resten av ledelsen tar signalene som landsmøtet gir, sier Frps stortingsrepresentant for Oslo, Christian Tybring-Gjedde.

– De fire partiene har i utgangspunktet en budsjettavtale som ligger til grunn. Samtidig så forholder jeg meg til det landsmøtet har sagt, svarer Siv Jensen.

Oslo Frp krevde asylgaranti

Partiet sa søndag nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Tybring-Gjedde ønsket en garanti mot at Fremskrittspartiet vil si ja til flere i årene som kommer.

– Vi skal ha null. Vi skal ikke ha 9.999, vi skal ikke ha to, vi skal ha null. Man må ikke nå gå på Støres premisser og sette seg i et rom og si at vi ikke aksepterer dine 10.000, men bli enige om 6000, advarte han.

Jensen vil imidlertid ikke gi ham en slik garanti.

– Det landsmøtet har gjort, er å stadfeste Fremskrittspartiets politikk. Vi har derfor en klar og tydelig beskjed om hvordan vi skal oppføre oss i Stortinget, sier hun.

Partileder Siv Jensen

Partileder Siv Jensen vil ikke utelukke en avtale om å ta imot flere flyktninger.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Varsler omkamp

Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, SV og De Grønne har vedtak på at Norge må ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, mens KrF skal ta stilling til et tilsvarende forslag under sitt landsmøte kommende helg.

– Venstre mener vi må gjøre begge deler. Både styrke det humanitære bidraget i nærområdene, men også ta imot flere kvoteflyktninger, sier nestleder Terje Breivik.

Han sier antallet kvoteflyktninger er et budsjettspørsmål, og viser til at de fire borgerlige partiene er forpliktet til å forhandle med hverandre først når det gjelder budsjett.

– Asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen er overhodet ikke til hinder for å ta imot flere kvoteflyktninger, understreker Breivik.

Frps nestleder Per Sandberg

Ifølge Frps nestleder Per Sandberg trengs det omtrent 750 millioner kroner ekstra for å hjelpe 250.000 flyktninger i nærområdene.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Gir ikke en krone

I stedet for å ta imot kvoteflyktninger, gikk Frps landsmøte inn for å flytte eksisterende bistandskroner til flyktninghjelp i Syrias nærområder.

Ifølge Frps nestleder Per Sandberg trengs det omtrent 750 millioner kroner ekstra for å hjelpe 250.000 flyktninger i nærområdene. Han vil ikke svare på hvor i bistandsbudsjett pengene skal hentes fra.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier det er oppsiktsvekkende at pengene skal hentes fra andre poster i bistandsbudsjettet.

– Man gir altså ikke en eneste krone, men tar fra andre budsjettposter, penger andre trenger. Det er skuffende hvis det er det eneste de har å komme med, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger