Siv Jensen får kritikk fra Stortinget i SSB-saken

Mot stemmene til Høyre og Frp får finansminister Siv Jensen (Frp) refs av Stortingets kontrollkomité for sin rolle i den betente SSB-konflikten.

Sylvi Listhaug ferdig som justisminister.

UENIGHET: Siv Jensen får hard kritikk for sin rolle i SSB-konflikten. Det bør være en demokratisk debatt om endringer i SSB, mener Terje Andersen (Ap)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi har landet på at det er grunn til å fremme kritikk for håndteringen av saken. Der er det et flertall både i komiteen og i stortingssalen, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

– I tillegg er jeg glad for at en enstemmig komité slår fast at det ikke bør legges opp til endringer i Statistisk sentralbyrå før det har vært en demokratisk debatt om det. Og hvor vi forutsetter at det kommer en sak til Stortinget, sier Andersen.

En samlet komité er enige om at det ikke skal bli noen omorganisering i SSB (Statistisk sentralbyrå). Det kan fort ta halvannet til to år.

– Det skal ikke bli noe omorganisering i SSB før etter en ny statistikklov er vedtatt av Stortinget. Den har kommet fra utvalget, men den skal først på høring, så til behandling, også stortingsbehandling, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til NRK.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV), medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

Snakker sant?

SV mente i utgangspunktet det var grunnlag for å gi finansministeren sterk kritikk for SSB-håndteringen, men valgte å følge flertallet i kontrollkomiteen som nøyer seg med «bare» kritikk av Jensen.

– Det er et helt åpent spørsmål om finansministeren snakker sant. Vi har prøvd å finne ut om hun har grunnlag for sine påstander, men vi har ikke klart og finne det, snarere det stikk motsatte, sier Fylkesnes til NRK.

Fylkesnes mener at tvilen har kommet Siv Jensen til gode i denne saken.

To høringer

Striden om omorganiseringen av SSB har ført til ført til to åpne og en lukket høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget – i tillegg til en rekke spørsmål og svar i brevs form mellom komiteen og Jensen.

Blant ingrediensene er hemmeligstemplede møtenotater som ble påført håndskrevne merknader etter at de var arkivert.

I tillegg har det vært strid om hvor langt en statsråd kan gå i å detaljstyre en underliggende etat – i dette tilfellet en finansminister overfor et uavhengig Statistisk sentralbyrå (SSB). Og ikke minst uklarhet om holdbarheten i statsrådens løypemeldinger til Stortinget.

Kontrollsaker kan ende med ulike grader av kritikk av den ansvarlige statsråd, eller det kan i ytterste konsekvens bli fremmet mistillitsforslag.

SISTE NYTT

Siste meldinger