Hopp til innhold

- Nå har debatten bikket over

– Det har gått for langt, vi er i ferd med å få en outrert debatt, sier Frp-leder Siv Jensen. Nå advarer hun mot personangrep etter at partifelle Christian Tybring-Gjedde ble sykemeldt på grunn av trusler og sjikane.

Siv Jensen snakker om Hoksrud

– Etter 22. juli har det blitt et helt annet debattklima, sier Siv Jensen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Christian og Ingvill Tybring-Gjedde

Christian og Ingvill Tybring-Gjedde

Foto: Geirr Larsen / NRK

Christian Tybring-Gjedde lever med voldsalarm på grunn av trusler og sjikane etter 22. juli. Både han og kona har mottatt trusler og har hatt politivakter utenfor huset. De har også hatt politieskorte ved flere anledninger.

For til tross for at Tybring-Gjedde har sagt at han angrer sterkt på ordbruken i kronikken «Drøm fra Disneyland», blir den stadig dratt frem for å vise grumset i innvandringsdebatten.

– Et annet debattklima etter 22. juli

– Nå har debatten bikket over. Etter 22. juli har det blitt ett helt annet debattklima. Vi som stikker hodet frem og deltar i tøffe debatter skal tåle å få svar på tiltale, men vi lærer våre folk at man skal ta ballen og ikke mannen. Og det er det noen som har sluttet med, det er jeg ikke særlig tilfreds med, sier Frp-leder Siv Jensen.

Jensen vil ikke si hvem hun tenker på når hun sier dette, men legger til:

– Jeg tror alle som har fulgt med på debatten de siste ukene har sett at det har gått for langt. Det har blitt satt altfor mange likhetstegn mellom Fremskrittspartiets politikk og uhyrlige handlinger, og da har man gått over en grense.

Vil ha ordskiftet tilbake på sporet

Christian Tybring-Gjeddes kone Ingvill forteller at hun skrek da hun satt alene hjemme i stua og fulgte tv-sendingen fra LOs kartellkonferanse på Gol. Der sa både AUF-leder Eskil Pedersen og Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen at Frp har skapt en hatsk stemning i innvandringspolitikken. De brukte blant andre Tybring-Gjedde som eksempel på dette.

– Nå må debatten tilbake på det sporet den hører hjemme. Vi skal tåle tøffe ordskifter, men jeg gjentar: Vi må holde oss til saken, ikke gjøre folk til huggestabber og ikke gå til personangrep, sier Siv Jensen.

Tar avstand

Eivind Trædal

Eivind Trædal sier han ikke har ment å kalle Tybring-Gjedde for et «søppelmenneske».

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Flere av Christian Tybring-Gjeddes meningsmotstandere tar sterk avstand fra truslene Frp-politikeren har opplevd den siste tiden.

Ingvill Tybring-Gjedde sier kronikken «Søppelmennesker» av Eivind Trædal var en av de utløsende faktorene som gjorde at mannen hennes ble syk. Trædal beklager dette og presiserer at tittelen ikke pekte på Tybring-Gjedde.

Les kronikken her

Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson sier at han ikke opplever at Tybring-Gjedde har blitt stemplet som rasist, men legger til at alle har et ansvar for at debatten foregår i en skikkelig tone.

– Frp vil få økt motstand

Bjørnar Moxnes

Rødt-nestleder Bjørnar Moxnes varsler fortsatt kamp mot Frp, og sier at de vil oppleve økt motstand i tida framover.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Nestleder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, mener at det har vært stor takhøyde i den offentlige debatten, og at mange stemmer har sluppet til. Samtidig tar han avstand fra det Tybring-Gjedde har opplevd.

– Vi skal ikke godta at noen trues for ytringene sine – uansett hva slags side du befinner deg på. Det er uakseptabelt uansett.

Moxnes befinner seg i den motsatte enden av den politiske skalaen for Siv Jensen, men er enig med henne i at man skal ta ballen, ikke mannen.

Hans oppfordring går til andre adressater:

– Særlig til de som fortsetter å påstå at bestemte minoritetsgrupper forsøker å ta over Norge og Europa, samt de som fortsetter å hevde at det finnes en konspirasjon mellom ledende politikere i Europa og den arabiske verden om å underlegge seg den muslimske verden.

Moxnes tror at Frp vil møte økt motstand i debatten fremover.

– De vil ikke lengre kunne slippe unna med uttalelser om at Arbeiderpartiet er kultur-Quislinger, eller at vi trenger et nytt korstog, slik Per-Willy Amundsen sa i vår – uten at de møter en langt sterkere motargumentasjon enn tidligere. Det tror jeg er en stor endring i samfunnsdebatten etter 22. juli.

AKTUELT NÅ