Hopp til innhold

Siv Harstad snakker ut om dramaet på Mount Everest – turde ikke ringe hjem

Fjellklatreren Siv Harstad nådde toppen med skrekkblandet fryd. Så ble alt hvitt. Hun måtte rappellere ned verdens høyeste fjell i blinde.

Siv Harstad er tilbake i Norge etter å ha blitt snøblind på toppen av Mount Everest. Hun har følt på både glede og redsel i løpet av turen.

Det var med blandede følelser Siv Harstad nådde toppen av Mount Everest. Vegen ned ble enda farligere enn den vanligvis er, fordi hun var blitt snøblind.

– Det var en god følelse å komme opp, samtidig en forferdelig følelse for hvordan jeg skulle komme meg ned igjen, sa Siv Harstad til NRK da hun landet på Gardermoen i kveld.

Hun ble den første norske kvinnen til å bestige verdens høyeste fjell fra sørsiden. Men da hun nådde toppen stakk det i øynene, og synet sviktet. 45-åringen fra Gjemnes i Møre og Romsdal var blitt snøblind.

Fjellklatrer Siv Harstad på Mount Everest

Siv Harstad fikk en dramatisk nedstigning fra Mount Everest fordi hun ble snøblind.

Foto: Privat

– Jeg var i en ekstremt sårbar situasjon, sa Harstad.

Tankene på toppen gikk derfor raskt til den bratte returen, i stedet for å slippe jubelen løs over bragden hun hadde gjort.

Rappellerte i blinde

– I og med at synet var i ferd med å forsvinne, så ringte jeg ikke hjem for å fortelle det. Jeg ventet til jeg var kommet ned til camp og kunne si at det går bra.

Hun tenkte ikke på alle advarslene fra mor og far, og om hun burde ha hørt på dem, men stålsatte seg for nedturen.

– Jeg kunne jo ikke sette meg ned og grine. Jeg tenkte kun på å komme hel ned igjen.

Gjensynsglede

GJENSYNSGLEDE: Venner var på plass for å ta imot Siv Harstad som landet på Gardermoen i dag. F.v Siv Harstad, Åsta Wiig og Elias Wiig Boije.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Det tok dem ti timer. Hun måtte rappellere ned i blinde.

– De to sherpaene jeg gikk med ordnet tauet, og jeg holdt i tauet uten å se. De sa «ikke gå til høyre, ikke gå til høyre!».

Hun ble guidet i hvert steg og hvilken retning hun skulle gå. Da hun rappellerte ned femti meter ble det veldig luftig og hun kjente et veldig sug.

Siv Harstad på Mount Everest

Rim på oksygenmasken gjorde at den feilet og Siv Harstad måtte bytte både den og solbriller. Etter å ha tatt dette viktige utstyret av og på mange ganger ble hun eksponert for det kraftige sollyset og ble snøblind.

Foto: Privat

Sherpa-hjelp

– Jeg kunne gå, men de måtte være mine øyne. Det førte til at vi brukte langt lengre tid enn vi normalt ville gjort. Dersom været hadde snudd fra fint til uvær, kunne det satt oss alle i fare, sier hun.

På vei hjem

PÅ VEI HJEM: Siv Harstad er på vei hjem, og gleder seg til å sove i egen seng lørdag kveld.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Synet er nå tilbake for fjellklatreren, som fikk medisiner så fort de var tilbake i campen. I kveld ble hun møtt av gode venner.

En av sherpaene Siv Harstad fikk hjelp av på Everest

To nepalske sherpaer hjalp snøblinde Siv Harstad ned fra Mount Everest. Sherpaene i Nepal har hatt svært lite arbeid etter jordskjelvet i fjor, og takket Harstad for at hun ga dem jobb.

Foto: Privat

– Det blir godt å legge seg i egen seng i kveld. Det gleder jeg meg til, og ikke minst å se venner og familie. Det blir kjempebra, sa Harstad, som også var tett på det dramatiske jordskjelvet i Nepal i fjor, og nå ble takket av sherpaene for at hun kom tilbake og gav dem jobb.

Harstad kommer aldri til å glemme dramatikken, men fjellklatringen er hun ikke klar for å legge fra seg.

– Det er ikke sikkert jeg kommer til å gå på Mount Everest igjen, men jeg kommer til å gå på noen store fjell. Det er forskjell på høye fjell og 8000-metere, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger