Sitter i kommunestyret – vurderer selv å flytte

Line Van Gemert (H) sitter i kommunestyret i Lyngen, som er en av kommunene med størst fraflytting i Norge. Hun vurderer selv å flytte når barna må begynne på videregående.

Lyngen

Lyngen kommune utenfor Tromsø har hatt en negativ flyttestatistikk i flere år.

Foto: Einar Andreassen / NRK

Valglogo

Lyngen utenfor Tromsø har hatt en sterk negativ nettoinnflytting de siste fem årene, og barnefamiliene forsvinner.

– Når vi har barn i grunnskolen, er det greit å bo her. Det er trygt og godt, og mange barnefamilier trives. Men når de skal begynne på videregående, flytter de for å slippe pendling med buss. Veiene er heller ikke bra, og ofte stengt på grunn av rasfare, sier Van Gemert.

Line Van Gemert

Kommunestyrerepresentant Line Van Gemert blir kanskje nødt til å flytte fra Lyngen når barna skal på videregående.

Foto: Einar Andreassen / NRK

Hun har ikke lyst til å sende barna på hybel på egen hånd som 16-åringer, og tenker selv på å flytte om et par år.

– Ja, faktisk. Nå har jeg barn i sjuende og femte klasse, så det er 3-4 år til det blir behov for videregående opplæring. Så det er klart man tenker på det.

Lyngen har hatt prøveprosjekter med et digitalt skoletilbud og hjemmestudier, men flere av utflytterne har klaget på administrasjonen i kommunen.

– Det har vært treg saksbehandling, og vi har heller ikke hatt boligtomter. Det er det et skrikende behov for. Vi må handle mye raskere, det tar for lang tid med alle reguleringsplanene. Jeg tror vi må tørre å tenke nytt, teste det ut og ikke si nei, sier hun.

Størst fraflytting 2010 - 2015

Kommune

All flytting

Prosentendring

Meløy

-192

-2,9

Årdal

-149

-2,6

Lyngen

-123

-3,9

Lesja

-106

-4,9

Vanylven

-98

-2,8

Siljan

-98

-4,1

Bykle

-79

-8,1

Hemnes

-75

-1,6

Kautokeino

-70

-2,4

Norddal

-69

-3,8

(Tallene viser nettoinnflytting i perioden 2010 til utgangen av 2. kvartal 2015. Kilde: SSB)

Fraflyttingsspøkelset

Ordfører Sølvi Jensen (Ap) vet ikke helt hvorfor det har gått så galt.

– Jeg synes det er aldeles forferdelig. Det er et fraflyttingsspøkelse som rir oss for tiden, som vi tenker på hver dag og jobber for å bli kvitt. Men vi ser at det er forferdelig vanskelig, sier hun.

Sølvi Jensen

Ordfører Sølvi Jensen har mistet mange barnefamilier.

Foto: Einar Andreassen / NRK

For noen år siden gikk rekeindustrien nedenom og hjem, og 80 arbeidsplasser forsvant over natta. Det har fått langvarige konsekvenser.

Jensen sier hun er bekymret, men optimistisk.

– Vi gjør veldig mye for tiden, vi har mange prosjekter som skal tilrettelegge for at folk skal komme tilbake til oss. Vi jobber spesielt hardt for å få nye arbeidsplasser og boliger i distriktene, sier hun.

Hun håper den planlagte Ullsfjordforbindelsen kan gjøre det lettere å pendle fra Lyngen til Tromsø, men det hjelper ikke at folk bare kommer på besøk.

– Vi mister røttene som er etablert av dem som er født og oppvokst hos oss, og som tar barna med seg og reiser til byen. De røttene blir revet opp, og det er vanskelig å få etablert dem på nytt igjen, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger