Hopp til innhold

Rekordeksport av strøm – magasinene tappes ned

– Har vi ikke lært fra forrige gang fyllingsgraden var lav, spør Rødts Sofie Marhaug. Sist uke ble det satt rekord i strømeksport fra Norge, og magasinene ble tappet ned.

Kraftproduksjon

EKSPORTREKORD: Sist uke sank fyllingsgraden i vannmagasinene med 2,7 %. Aldri har krafteksporten fra Norge vært høyere.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I hele høst ble det slått alarm om lav vannstand i magasinene, og produsentene fikk klar beskjed om å holde igjen produksjon for å få fyllingsgraden opp. I begynnelsen av oktober var fyllingsgarden på landsbasis 64,5 prosent. Det var 20 prosentpoeng lavere enn mediannivået de siste 20 årene, og lavere enn normalen for årstiden.

Etter en usedvanlig mild og våt oktober og november, har magasinene blitt fylt opp igjen.

I i uke 45 lå fyllingsgraden på 81,9 % som var høyere enn normalen på denne tiden av året.

UNDER NORMALEN: Fyllingsgraden har siste uke gått under normalen (medianen) igjen. Grafikk: NVE.

UNDER NORMALEN: Igjen har fyllingsgraden gått under normalen (medianen)

Foto: Kilde: NVE / Tore Tollersrud

Under normalen igjen

Men nå har dert altså snudd. Norsk kraftproduksjon har økt mens kulda har satt inn i Europa og vindmøllene stått mer eller mindre stille. Fyllingsgraden er noe under normalen (medianen) i siste ukestatistikk fra NVE.

– Dette er normalt for årstiden og helt innenfor, forklarer seksjonssjef Ann Myhrer Østenby i NVE. Men hun legger til at kraftprodusentene må gjøre vurderinger av hvor høy produksjonen skal være gitt situasjonen med krig i Europa.

Rødt: Regjeringen må be produsentene å holde igjen

Rødts stortingsrepresentant Sofie Marhaug er ikke beroliget.

– Har vi ikke lært fra hvordan situasjonen har vært tidligere i år, spør Marhaug og ber Regjeringen legge nye begrensninger på hvor mye magasinene kan tappes ned.

Sofie Marhaug strømdemo

KREVER BEGRENSNINGER: Regjeringen må komme med nye begrensninger på hvor mye vannmagasinene kan tappes ned, sier Rødts Sofie Marhaug.

Foto: Tony Ågotnes / NRK

– Dette kan vi ikke overlate til værgudene, sier Marhaug.

Aasland: ny styringsmekanisme før jul

Det jobbes med en ny styringsmekanisme som skal begrense krafteksporten når det er fare for rasjonering, sier olje- og energiminister Terje Aasland. Han håper denne er på plass før jul.

Men Aasland mener det er riktig at Norge forsyner Europa med strøm når det det er lite strømproduksjon fra vindmøller.

– Men da skal vi også importere når det blåser i Europa, sier statsråden.

Strømprisen hopper 20 prosent

Døgnprisen i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) blir på 3,99 kr/kWh torsdag. Det er 65 øre/kWh dyrere enn i dag – et hopp på nesten 20 prosent.

Vi må tilbake til 14. september i år for å finne høyere døgnpris i Sør-Norge. Faktisk blir torsdagen en av de dyreste hittil i år – bare 18 dager i august og september har vært dyrere så langt i år, skriver Europower.

AKTUELT NÅ