Hopp til innhold

Siste minnemarkering før bygging på Utøya

For siste gang fremstår Utøya slik den var før terrorangrepene 22. juli. – Noen ønsker å være her på det tidspunktet da de mistet sine, sier leder for støttegruppen.

For siste gang fremstår Utøya som den var før 22.juli 2011. De neste to dagene har øya en minnemarkering for pårørende som mistet sine. Reporter Lisbeth Jørgensen.

– Det vil også være mulig for berørte å skrive egne lapper om verdier man er opptatt av. Eller folk man savner, eller noe man vil minnes. Det er en enkel måte for folk å få vise sitt savn disse dagene, sier Åsmund Aukrust, nestleder i AUF til NRK.

Trond Henry Blattmann på Utøya

– Noen ønsker å være her på det tidspunktet da de mistet sine, andre ønsker kanskje å komme dagen i forveien, forteller Trond Blattmann, leder av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK
Hovedhuset på Utøya

Hovedhuset på Utøya ble restaurert i 2013

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK
Åsmund Aukrust på Utøya

Åsmund Aukrust har vært mye på Utøya de siste 14 årene.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK
Utøya
Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK
Minnested på Utøya

Minnested ved Utøya

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

«Kjæresten jeg fikk på Utøya» og «Frihet til å elske». Tekstene står på fargerike lapper som henges opp i et tre ved teltplassen på Utøya. Andre steder på øyen klippes gresset, blomster plantes og gulv vaskes. Det gjøres klart til åpen øy 21. og 22. juli.

– Folk melder at de har lyst å være her den dagen, det er viktig for dem å markere dagen her, sier Trond Blattmann, leder av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Venter mange besøkende

Støttegruppen venter minst like mange besøkende i år som i fjor. Flere berørte har ennå ikke vært på øyen, og mange av de nærmeste har et ønske om å komme tilbake.

– Noen ønsker å være her på det tidspunktet da de mistet sine, andre ønsker kanskje å komme dagen i forveien. Det står folk fritt til å gjøre som de vil, sier Blattmann.

For første gang skal hans foreldre besøke Utøya i år, besteforeldrene til sønnen Torjus, som bare ble 17 år gammel.

– Det tror jeg er godt for dem. Det er noe med å ha sett det, for da skjønner du mer, sier Blattmann.

Sommerleir på Utøya neste år

Det er trolig siste sommeren Utøya ser ut slik den gjør nå. Til høsten begynner etter planen byggearbeidet med minnested og nye bygninger.

Åsmund Aukrust, nestleder i AUF, har vært med på forberedelsene av årets minnemarkering. Han har vært mye på Utøya de siste 14 årene.

– Det er mange steder det er spesielt å være på Utøya, i hvert fall nå i forbindelse med årsdagen. Det er klart, det er jo spesielt å gå inn i kafébygget, men også alle andre steder. Det gjelder jo hele øyen, at det har skjedd forferdelige ting.

Neste år er det planlagt sommerleir på Utøya for første gang etter terrorangrepene i 2011. For AUF er det viktig å ta vare på verdiene de står for.

Henger minnelapper i «verditreet»

Det er ungdommene som var på AUFs sommerleir i år som har skrevet lappene som henges opp i treet like ved teltplassen, treet de nå kaller «verditreet».

– Det vil også være mulig for berørte å skrive egne lapper om verdier man er opptatt av. Eller folk man savner, eller noe man vil minnes. Det er en enkel måte for folk å få vise sitt savn disse dagene.

Han tror verditreet vil fylles helt opp de kommende dagene, med flere fargerike lapper som kan henge ved siden av tekstene som allerede er der: «Vi kjemper for dere og dere vil alltid være en del av oss», «Livet» og «Vi sees neste år!».

Minnested ved Utøya

Minnestein på Utvika camping, der 250 ungdommer kom seg i sikkerhet under terrorangrepet 22. juli 2011.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger