Hopp til innhold

Siste 1. mai-tale for Stoltenberg

Første gang Jens Stoltenberg skulle tale på arbeidernes dag var han så nervøs at han nesten ikke sov natten før. I dag holder han sin siste 1. mai-tale som Ap-leder.

Jens Stoltenber 1. mai 2013

SLUTT: I et helt politisk liv har Jens Stoltenberg holdt tale på 1. mai. Her fra Youngstorget i Oslo i fjor. Dagens tale på Svalbard blir den siste han holder som leder av Arbeiderpartiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er litt vemodig, sier den avtroppende Ap-lederen til NRK.

30. april for nesten 40 år siden var tenåringen Jens Stoltenberg full av nerver. Natten brukte han på å finpusse sin første 1. mai-tale. Tanken på å stå foran folkemengden på Ekeberg skole virket veldig skummel.

Stoltenberg 1. mai 2012

VARM I TRØYA: Jens Stoltenberg var en omsvermet mann da han holdt 1. mai-tale i Bergen for to år siden.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Jeg var veldig, veldig nervøs. Så kom 1. mai. Det var en flott vårdag, og bjørka var i ferd med å springe ut, og det var en kjempestemning.

Fra Ekeberg til Brussel

De om lag 60 tilhørerne merket at unge Stoltenberg var preget av stundens alvor, men Stoltenberg forteller at de klappet og tok godt imot ham.

– Nesten hver gang jeg kjører forbi Ekeberg skole tenker jeg «Her holdt jeg min første 1. mai-tale. Jeg var veldig nervøs, men det gikk ganske bra».

Siden har han holdt utallige taler den første dagen i mai. Som AUF-leder. Som Ap-leder. Som statsminister.

Talen han holdt som tenåring på Ekeberg er den han husker aller best. På spørsmål om det har gått skikkelig skeis noen gang, drar han på det og minnes uvær som tok med seg alt av utstyr under en vindfull 1. mai på Vestlandet en gang.

Talen han holdt på Skedsmo 1. mai i 2008 hopper han elegant over. Etter den noe usammenhengende og lattermilde talen, ble en redigert video av seansen lagt ut på nettstedet Youtube med tittelen «Jens Stoltenberg nachspiel-full på talerstolen».

Over 550.000 har siden sett klippet. Artikkelen fortsetter:

Ryktene om beruselse ble kontant avvist av Ap-ledelsen, og Stoltenberg selv lo av det hele da hans opptreden ble kronet med en pris under julebordet til Stortingets presselosje i 2008.

– Takk! Jeg tror det holder å si takk, sa han ifølge Nettavisen da han mottok en magnumflaske med champagne.

Når han går på talerstolen som 55-åring på Svalbard torsdag, er det siste gang han holder den tradisjonsrike talen som leder av Arbeiderpartiet.

1. oktober tar han over vervet som generalsekretær i Nato. 14. juni velger Arbeiderpartiet ny leder på et ekstraordinært landsmøte, og Stoltenberg tar avskjed med norsk politikk.

Lover å feire også som Nato-topp

Neste år må han ikke stå opp tidlig for å holde tale på Youngstorget i Oslo, på Festplassen i Bergen eller andre torg og samfunnshus rundt om i Norge. Generalsekretærer i Nato holder ikke politiske 1. mai-taler om lønn, pensjon og arbeidslivspolitikk.

– Jeg får finne en måte å markere 1. mai som generalsekretær i Nato på en måte som er i overensstemmelse med den stillingen. Det blir ikke en partipolitisk markering, men en eller annen feiring blir det også neste år, lover han.

Før den tid skal han for første gang feire 1. mai på Svalbard. Mens hovedparolen i Oslo er «Ja til faste ansettelser og handlefri søndag», skal Stoltenberg snakke mer om de store linjene i sin tale.

– Den kommer til å handle om de grunnleggende verdiene som 1. mai handler om: Rettferdighet og solidaritet. Vi må bygge et samfunn der alle får de samme mulighetene når det gjelder utdanning og arbeid. Da lager vi også et spennende og mangfoldig samfunn, for trygge mennesker, de våger mer, sier Stoltenberg.

Invitert til Svalbard av Utøya-pårørende

Han er invitert opp til Svalbard av foreldrene til Simon Sæbø, som ble drept under terrorangrepet mot Utøya 22. juli 2011. Etter 1. mai-feiringen skal Stoltenberg og foreldrene gå et skirenn sammen.

Stoltenberg var også til stede under Sæbøs begravelse i Salangen kirke i august for snart tre år siden.

– Foran Simons båre byr jeg dere fellesskapets sterke hånd. Dere har mistet en sjeldent god gutt. Salangen har mistet en viktig stemme. Norge har mistet noe av sin framtid, sa han i sin minnetale.

Terrorangrepene mot Norge sommeren 2011 preget Stoltenbergs tid som statsminister. Han ble rost for lederegenskapene og omtanken han viste da nasjonen var lammet av sorg. Senere fikk han og regjeringen krass kritikk for manglende terrorberedskap.

Nå skal ha lede verdens største sikkerhetsorganisasjon.

– Jeg ser fram til å ta fatt på en ny og viktig oppgave. Fred og stabilitet i Nato-området er veldig viktig. Det er også viktig for å sikre framgang på andre områder, som sosial utvikling og klima. Vi vet at det er dette som først rammes dersom det blir ufred og usikkerhet. Det å jobbe med krig og fred og sånn er noe av det viktigste man kan gjøre, sier han.

AKTUELT NÅ