NRK Meny
Normal

Sinne over kutt i kvoteflyktninger

– Hva slags folk prioriterer IKT i kirka foran flere kvoteflyktninger, spør SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen etter å ha lest budsjettforliket. – Billig retorisk poeng, svarer KrF.

Snorre Valen
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

SVs finanspolitiske talsperson er oppbrakt over budsjettet sentrumspartiene og Høyre/Frp-regjeringen ble enige om fredag.

– Dette er et mye svakere miljøbudsjett enn SV, Ap og Sp la fram. Det er nesten ubegripelig at KrF og Venstre kunne gå med på det, etter alle store ord, skriver Valen på SVs nettsider.

Hevder sentrum ga seg for lett

Ifølge Valen vitner budsjettet nærmest om total underkastelse fra Venstre og KrF sin side. Han hadde blant annet ventet at de to partiene ville slåss mer for kvoteflyktninger og gjentar det han har sagt tidligere: At Frp og Christian Tybring Gjedde får bestemme norsk flyktningpolitikk.

Budsjettforslaget fra de rødgrønne åpnet for å øke antall flyktningekvoter med tusen personer, men det ble kuttet til en økning på 500 i det reviderte budsjettet fra den nye regjeringen. Også AUF-leder Eskil Pedersen er skuffet, og hevder dette viser at Frp har den hardeste hånden på rattet i asylpolitikken.

– Å ta imot færre kvoteflyktninger er noe av det mest urettferdige man kan gjøre på dette området, sier han i en pressemelding.

Sveinung Rotevatn

OPPGITT: Sveinung Rotevatn mener SVs påstander om underkastelse faller på sin egen urimelighet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fnyser av kritikken

KrF og Venstre medgir at de gjerne skulle sett at økningen på antall kvoteflyktninger ble stående. Men Sveinung Rotevatn i Venstre vil ha seg frabedt beskyldninger om at sentrum har underkastet seg de blåblå.

– Hvis det er underkastelse å bruke 750 millioner kroner mer på tog enn det SV har fått til på åtte år, så kan man lure på hva man skal karakterisere SV som, sier han.

Snorre Valen er spesielt skuffet over at Høyre/Frp-regjeringens kutt i kvoteflyktninger opprettholdes også i forliket med dere. Hva sier du til det?

– Nå blir et en økning på bare 500, og ikke tusen. Det er fortsatt mer enn i fjor, men vi kunne ønske den økte med tusen. Så langt kom vi ikke med Høyre og Frp, sier han.

– Enkel retorikk

Rotevatn påpeker at de derimot har lyktes i å reversere de planlagte kuttene i integreringsarbeidet av mindreårige asylsøkere i kommunene.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener sentrum har sørget for et mer sosialt og varmt budsjett enn det Høyre/Frp-regjeringen opprinnelig la opp til.

– Vi hadde gjerne sett at vi hadde økt antall kvoteflyktninger opp til det nivået Stoltenberg foreslo, men vi har fått til en betydelig og god sosial profil, sier han.

I sin blogg viser Valen til at budsjettforliket innebærer ti millioner kroner mer til IKT i Den norske kirke. «Det er fint med IKT i kirka, men kvoteflyktninger, barnehagebarn og studenter må betale prisen for at Venstre og KrF har bundet seg til Norges blåeste regjering noensinne», skriver han og spør «Hva slags folk prioriterer IKT i kirka foran flere kvoteflyktninger?».

Ifølge Hareide blir det helt feil å sette de to budsjettpostene opp mot hverandre.

– Jeg synes det er unødvendig. Den type retorikk blir for enkel, og det tror jeg folk forstår, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger