Hopp til innhold

Simen Bondevik gråt etter KrFs veivalg – vurderer å slutte i partiet

Hareide drømmer om at Kjell Magne Bondeviks barnebarn en dag kan lede partiet inn i en rød regjering. Men etter KrFs blå retningsvalg, vurderer Simen Bondevik (18) å forlate partiet.

Leder i Akershus KrFU, Simen Bondevik er veldig sliten og lei seg nå. Han gråter ikke vanligvis, sier han til NRK.

– Men i går så gråt jeg masse. Vi har valgt å gå i regjering med Frp og kaste Knut Arild Hareide som leder, og det er et annerledes KrF enn det jeg tror på, så det er veldig trist, sier ungdomspolitikeren.

Resultatet i voteringen i landsmøtet fredag delte partiet nesten på midten. De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. Dagen derpå kommer stadig flere beretninger om desillusjonerte politikere på den tapende siden.

STERKT UT MOT FRP: Før voteringen forsøkte Simen Bondevik å minne landsmøtet på hvorfor han mener partiet ikke kan sitte i regjering med Frp.

Ser for seg Bondevik jr. som statsminister

Da nederlaget var et faktum, kom partileder Knut Arild Hareide med denne lille anekdoten under sin tale til landsmøtet:

– I dag hørte jeg Simen Bondevik på landsmøtetalerstolen. Da husker jeg hvordan daværende statsminister Kjell Magne Bondevik på vårt landsmøte i Stjørdal i 2000 omtalte nettopp Simen Bondevik. Han fortalte om barnebarnet sitt, som var så liten at han kunne holde ham i hånda si. Og tanken slo meg: Kanskje er det Simen Bondevik som leder partiet inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet en gang i framtiden, sa Hareide i sin tale.

Knut Arild Hareide spekulerer i om kanskje Simen Bondevik er partiets enste satsminister

Knut Arild taler etter nederlaget på landsmøtet. Der nevner han Simen Bondevik, som han håper kan være med på å ta KrF mot venstre en gang i fremtiden.

Men nå spørs det om ikke KrF må se seg om etter andre unge politiske talenter til å føre partiet videre inn i fremtiden, for Bondeviks barnebarn er ikke sikker på om han orker å fortsette i partiet etter dette.

– Jeg har fortsatt ikke bestemt meg helt for hva som blir fremtiden min i KrF. Jeg synes den politiske og retoriske avstanden mellom KrF og Frp er helt enorm. Tenk om vi i KrF gjør at Sylvi Listhaug igjen blir statsråd? spør Bondevik.

Simen Bondevik

GRÅT: Simen Bondevik, leder i Akershus KrFU under landsmøtet der de får beskjed om at partiet har valgt å gå inn i Solberg-regjeringen. Flere tapende delegater ble observert gråtende etter at resultatet av voteringen ble forkynt.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Når tar du en avgjørelse om du fortsatt vil være med i partiet?

– Det har jeg ikke helt bestemt meg for. Det kommer an på den nye regjeringsplattformen, og hvor mange reelle gjennomslag KrF faktisk får.

Mener KrFs veivalg gir fløypartiene mer makt

Simen Bondevik frykter at KrFs retningsvalg i politikken på lengre sikt vil føre til at fløypartiene Frp og SV får mer makt.

– Det er lite som tyder på at Solbergs regjering får fortsette etter 2021. Statsministere i Norge bli sjelden valgt en tredje gang. Og hvem tror du Ap kommer til å velge å gå i regjering med da? Da kommer SV til å få mer makt.

Bondevik mener KrF nå også gir fløypartiet Frp mer makt ved å sørge for at de får en flertallsregjering i tre år.

– Og etter det sørger vi for at fløypartiet SV får mer makt fordi de blir dratt inn i regjering uten oss.

Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU var blant flertallet som gikk vinnende ut av valget. Han er mener partiet ikke kommer utenom å samarbeide med et fløyparti, enten Frp eller SV.

Ekstraordinert fylkesårsmøte i KRF Stavanger.

Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er helt klart at Frp er en stor kamel å svelge. Men jeg opplever at Frp de siste fem årene har vist at de kan være pragmatiske på mange saker. Og når vi går inn i regjering nå, så vil vi trekke Frp mer mot sentrum.

Sayed satser alt på at partiet igjen skal klare å samle seg etter et splittende veivalg, og kommer med en bønn til Simen Bondevik og alle de andre som tapte veivalget i går.

– Jeg håper virkelig at alle blir med videre!

AKTUELT NÅ