I en e-post, sendt i juli 2016, tok Jacob Wærness (40) opp advarslene med sin redaktør i forlaget Pax, Andreas Østby. Der beskrev Wærness hvordan han svarte på sikkerhetsekspertenes innvendinger:
«Jeg sa at jeg ikke er bekymret, verken for meg selv eller LH, og at boken kommer ut i september».
Nesten to år senere, onsdag 2. mai i år, ble Wærness pågrepet av fransk politi på Charles de Gaulle-flyplassen, under en mellomlanding.
Mellommenn
Som NRK omtalte på fredag, har franske myndigheter siktet Jakob Wærness og sju andre for terrorfinansiering. Siktelsen har bakgrunn i hendelser i årene 2011 til 2013. Da jobbet Wærness som risikosjef ved det franske storkonsernet Lafarges sementfabrikk i Syria. Konsernet har senere skiftet navn til LafargeHolcim (LH).
- Les også:
Boka til Wærness ble utgitt høsten 2016, og vakte oppsikt i Frankrike og Norge. Etter det NRK kjenner til, ble Wærness før utgivelsen kontaktet av to representanter fra selskapet Lafarge, og advart om at innholdet i boka kunne skape vanskeligheter for ham.
På dette tidspunktet var det allerede omtalt i franske medier at Lafarge kunne ha betalt penger via mellommenn til terrororganisasjonen ISIS. Wærness ble advart om at hans navn foreløpig ikke sto på myndighetenes liste, men at det kunne endre seg hvis han ikke holdt en lav profil.
UNDER ETTERFORSKNING: Jacob Wærness ble pågrepet av politiet i Frankrike 2. mai. Han er senere løslatt.
Foto: Sarah Basyouny/PaxKontaktet advokat
Ifølge NRKs opplysninger spurte Wærness forlagets redaktør om han hadde konsultert en advokat om innholdet i boka, som snart skulle publiseres. Pax svarte at de hadde sendt manuset til advokat Cato Schiøtz.
Wærness var først og fremst bekymret for at boka hans kunne skape problemer for hans forhold til arbeidsgiveren Lafarge i Syria (LCS).
Han opplyste blant annet i boka at Lafarge ikke handlet direkte med ISIS, men via en syrisk forretningsmann ved navn Firas Tlass:
«Det var derfor ekstra viktig at relasjonen ble håndtert av Firas' mellommenn, for en slik eksponering ville være kompromitterende for LCS. Men via Firas bidro vi altså til ISIS` økonomi.»
En varsler
Forlaget forsikret Wærness om at det han skrev var omfattet av ytringsfriheten, og at han som ansatt i Lafarge, ble å betrakte som en slags varsler.
Forlagets redaktør, Andreas Østby, problematiserte deretter at hendelser omtalt i boka, kunne være straffbare, spesielt fra et syrisk perspektiv.
I stedet skulle det bli fransk presse og myndigheter som gransket Lafarges syriske aktiviteter.
STRIDENS KJERNE: Lafarges sementfabrikk i Syria.
Foto: DELIL SOULEIMAN / AFPHusker ikke
RÅDGIVER FOR PAX: Advokat Cato Schiøtz, partner i advokatfirmaet Schjødt, gir forlaget Pax juridisk rådgiving.
Foto: Tore Meek / NTB scanpixTil NRK sier advokat Cato Schiøtz at han ikke husker om han gjorde en juridisk vurdering av boken.
– Jeg har ingen erindring om det, og det foreligger heller ikke noe skriftlig fra min side, etter det jeg har forstått fra forlaget, sier Schiøtz, og fortsetter:
– Men jeg kan ikke utelukke at jeg husker feil og at jeg har gitt en kort telefonisk tilbakemelding om at det var helt opplagt at boken ikke hadde et innhold som var problematisk i forhold til ytringsfriheten.
Advokaten kan heller ikke erindre om han ble spurt om å foreta en vurdering om innholdet i boken kunne medføre straffansvar.
– Diskuterte grundig
Andreas Østby, som var redaktør i Pax da boken ble gitt ut, har sluttet i forlaget, og opplyser at han av den grunn ikke ønsker å uttale seg om saken.
LES: Wærnes burde fått juridisk råd før utgivelse
LES: Vi diskuterte om boka kunne være farlig for han
Forlagsdirektør Astrid de Vibe har besvart NRKs spørsmål på SMS.
– Ble det konsultert med advokat i forkant av at boka ble gitt ut?
– Vi diskuterte dette grundig, og det ble tatt en beslutning om å konsultere en advokat, dette ble også meddelt Wærness. Jeg har ikke klart å bringe på det rene om dette ble effektuert.
– Hvilke spørsmål ble da vurdert?
– Vi ønsket en vurdering med tanke på spørsmål knyttet til ytringsfrihet, svarer de Vibe.
– Ble det vurdert om det Wærness skriver om i boken kunne medføre straffansvar?
– Jeg deltok ikke i diskusjoner om det.
NRK har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Jacob Wærness uten å lykkes.
Sikkerhetseksperten som rådet ham til å holde en lav profil, opplyser til NRK at hun ikke har anledning til å uttale seg.
OVERRASKET: Forlagsredaktør Astrid de Vibe.