Hopp til innhold

Siktet advokat løslatt, men pågrepet på nytt etter ny informasjon

Advokat Amir Mirmotahari, som er siktet for motarbeidelse av rettsvesenet, ble fredag løslatt av lagmannsretten, før han igjen ble pågrepet av politiet. Mandag fremstilles han igjen for varetekt, etter at politiet «har fått ny informasjon om flere straffbare handlinger».

Amir Mirmotahari

PÅGREPET, LØSLATT, PÅGREPET: Advokat Amir Mirmotahari.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

VG melder fredag ettermiddag at Mirmotahari, som ble fengslet av Oslo tingrett i fire uker forrige fredag, er løslatt. Dette bekreftes av en fengslingskjennelse fra Borgarting lagmannsrett NRK har fått tilgang til.

Mirmotahari er siktet for under særedeles skjerpende omstendigheter å ha forsøkt å ha motarbeidet rettsvesenet. Dette etter at VG forrige uke skrev at han i et lydopptak diskuterer muligheten for å bortføre voldtektsofferet i en straffesak.

Mirmotahari representerte den tiltalte i voldtektssaken, som kunne gå fri dersom offeret ikke i møtte i retten.

«Straffrie forberedelser»

Kidnappingsforsøket, som involverte en torpedo som er straffedømt en rekke ganger, ble ikke gjennomført. Mirmotharis klient ble dermed dømt for voldtekten.

Anders Brosveet

FORSVARER: Advokat Anders Brosveet forsvarer den siktede advokaten.

Foto: Henrik Nielsen Myhr/NRK

Mirmotahari har forklart at han bare jattet med i samtalen med torpedoen, fordi han følte seg truet. Advokaten erkjenner at det han har gjort er et klart etisk overtramp, men nekter for at det straffbart.

I fredagens kjennelse heter det blant annet at Lagmannsretten mener det «ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort at siktede har overskredet grensen fra straffrie forberedelser til et straffbart forsøk».

– Flere straffbare handlinger

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier til VG at Mirmotahari har blitt pågrepet på nytt på cella i fengselet etter at lagmannsrettens kjennelse ble klar.

Sturla Henriksbø

NYE OPPLYSNINGER: Politiadvokat Sturla Henriksbø sier det har kommet frem nye opplysninger i løpet av uka Mirmotahari har sittet i varetekt.

Foto: Henrik Nielsen Myhr/NRK

Politiet har etter pågripelsen i forrige uke fått informasjon om flere andre alvorlige straffbare handlinger som siktede skal ha begått, og som ikke har vært del av det bevisbildet som retten har hatt tilgjengelig. Når siktede fremstilles for retten på nytt på mandag vil retten ha et bedre grunnlag for å vurdere fengslingsspørsmålet, skriver Henriksbø i en SMS til NRK.

Han presiserer overfor VG at disse opplysningene ikke var en del av grunnlaget for at tingretten mente Mirmotahari kunne fengsles - og for at lagmannsretten var uenig i dette.

– Jeg er overrasket. Det vitner om at politiet er desperate etter å redde stumpene. Viljen til å ta ham er sterkere enn substansen i saken, kommenterer forsvarer Anders Brosveet til NRK.

Han ønsker ikke å fortelle hvordan klienten hans har reagert på den spesielle vendingen i saken.

VG kom fredag med nye avsløringer om Mirmothari (bak betlingsmur, journ. anm.), og skriver at han allerede i februar ble anmeldt for å ha oppsøkt fornærmede i en straffesak. Dette fordi han skal ha tatt kontakt med to fornærmede i en menneskehandelsak.

Ønsker fremstilling lørdag

Samtalen etterforskes av politiet, som overfor VG sier at advokaten ikke er siktet for forholdet. Avisa påpeker også at de ikke er kjent med hvorfor Mirmotahari fredag ble pågrepet på cella.

– Det gjenstår å se hva som blir grunnlaget for fengsling, men etter det jeg kjenner til, er det ikke noe straffbart i de nye opplysningene, sier Brosveet til NRK.

Politiet ønsker å fremstille ham for fengsling på mandag, men forsvareren begjærer ham løslatt, og regner med det fører til at det blir holdt fengslingsmøte i morgen.

– De skal ikke kunne holde ham mer enn 48 timer, og mandag vil være et døgn for sent. Det er nettopp derfor de har fengslingsmøter på lørdager, påpeker Brosveet.

AKTUELT NÅ