Sikter på statsministeren

Dette er bildet som får flere eksperter til å se rødt. "La de skyldige få smake sin egen medisin - treff en miljøskurk" lyder slagordet i Rød Ungdom sin nye kampanje.

Den nye kampanjen til RU
Foto: Rød Ungdom

Rød Ungdom (RU) får hard medfart fra flere hold for sin nye kampanje, der det kan virke som organisasjonen oppfordrer til skyting på statsministeren. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener ungdomspartiet er på villspor.

- Dette er en alvorlig sak. Ikke bare oppfordrer de til vold mot politikere, de har også en ekstremt dårlig timing. Etter katastrofen i Finland i går, er kampanjen rett og slett ufin.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Bekymrende

Bjørnebekk mener RU nå må tenke seg om, i forhold til hvilke signaler de sender ut med bildet. Og ikke minst hvem de vil sammenlignes med.

- Med dette knytter RU seg opp mot grupper som driver med politikerdrap. Det er ikke lenge siden knivdrapet på Anna Lindh. Vil ungdomspartiet assosieres med terrororganisasjoner som baader-meinhof, som aksepterer drap på politikere?

Voldsforskeren tror også de sterke virkemidlene kan føre til uheldige reaksjoner hos utsatte grupper.

- Høyaggressive bilder kan føre til høyaggressiv oppførsel, spesielt for personer som er ustabile. Denne kampanjen burde fjernes. Faktisk burde RU aldri ha laget den i utgangspunktet, sier hun til NRK.

Barnslig

Professor i statsvitenskap på NTNU Torbjørn Knutsen er ikke overrasket over ungdomspartiet. Han mener de har brukt denne typen symbolikk i en årrekke.

- Krigsbilder, knyttede never og våpen. Siden 70-tallet har RU tatt i bruk slike midler, men de blir bare sett på som barnslige.

Knutsen er enig i at denne kampanjen ikke er heldig, selv om han ikke tror den er direkte farlig.

- En kan tenke seg at en hadde byttet ut Stoltenberg med for eksempel en mørkhudet innvandrer. Da hadde plutselig flere reagert. Et skuddsikte er et sterkt og usmakelig symbol.

Leder i RU, Mari Eifring

Leder i Rød Ungdom Mari Eifring

Foto: RU

Miljøkampanje

Leder i Rød Ungdom Mari Eifring tar ikke kritikken. Hun mener det kommer klart nok frem av kampanjen at de ikke er ute etter politikervold.

- Bildet er en del av vår oljeaksjon mot miljøverstingene. På lørdag skal vi kaste piler på ballonger med olje i. Dette er ikke en kampanje som sikter mot politikerdrap.

Eifring synes parallellen til Finland er usaklig, og de kommer ikke til å trekke tilbake bildene av statsministeren.

- Men om vi kommer til å bruke folk i skuddsiktet igjen vet jeg ikke. Dette får vi ta en diskusjon på.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger