NRK Meny
Normal

Vil sikte Profetens Ummah-leder for grovt heleri

Politiet sier de trolig vil utvide siktelsen mot Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain til også å gjelde grovt heleri og ytterligere en trussel.

Politiet varsler at de trolig vil utvide siktelsen mot Profetens Ummah-lederen Ubaydullah Hussain.

Politiet sier det trolig vil utvide siktelsen mot Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain. Reportasje fra Dagsrevyen. Reporter Runar Henriksen Jørstad og Simon Solheim. Stillfoto: Fredrik Varfjell/ NTB Scanpix. Videofoto: Mohammed Alayobi og Truls A. Antonsen/NRK.

Ubaydullah Hussain sitter allerede varetektsfengslet siktet for trusler mot to journalister og Det Mosaiske Trossamfund. Den radikale islamistiske gruppen Hussain er leder for innkalte i dag til pressekonferanse, for å ta et oppgjør mot det de mener er en heksejakt fra norsk politi, politikere og media.

Samtidig varsler politiet at siktelsen mot Profetens Ummahs leder og talsmann, Ubaydullah Hussain, trolig vil bli utvidet.

– Det er forhold han har forklart seg om i avhør. Det berører hans økonomi, og et nytt trusselforhold av nyere karakter, sier politiadvokat Kathrine Kristoff i Oslo politidistrikt til NRK.

Politiadvokat Kathrine Kristoff snakker med NRK på politihuset

Politiadvokat Kathrine Kristoff sier til NRK at man trolig vil utvide siktelsen mot Hussain til også å gjelde grovt heleri.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Krekar-vitne

Hussain skal ifølge politiet ha truet en person som har vitnet i saken mot mulla Krekar. I tillegg mener politiet at Hussain har disponert langt mer penger enn det han kan ha skaffet seg lovlig.

– Slik vi ser det, ja, bekrefter politiadvokat Kristoff.

Etter det NRK erfarer dreier det seg om et betydelig pengebeløp, og politiet vurderer nå om de vil sikte Hussain for grovt heleri.

Profetens Ummah vil ikke si om dette er penger gruppa har samlet inn.

– Jeg har ikke hørt noe om at noen har snakket om at Profetens Ummah har samlet inn penger i Norge, sa Profetens Ummah-medlemmet Egzon Avdyli på dagens pressekonferanse.

Nye trusler

Etter det NRK erfarer vurderer også politiet å avhøre flere personer etter nye trusler fra det radikale miljøet tilknyttet Profetens Ummah. Truslene er igjen rettet mot Det Mosaiske Trossamfund.

«Jeg har nå avlagt jegerprøven. Mitt første mål er å pepre den jødiske synagogen i Oslo», skriver en norsk kvinne som har konvertert til islam på gruppens Facebook-sider.

– Dette er alvorlig, og noe vi må se nærmere på, sier Kristoff om meldingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krekar og Meling

Hussain skal ifølge politiet ha truet et av vitnene i saken mot mulla Krekar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ikke kjent med dette

Hussains forsvarer, John Christian Elden, visste ikke at politiet nå vurdere å utvide siktelsen mot hans klient, før NRK fortalte ham det tirsdag kveld.

– Han har forklart seg om spørsmål for politiet, også om sin økonomiske situasjon, uten at jeg kan se at det kan avstedkomme noen siktelse.

Elden ønsker ikke kommentere hvor de angivelige pengene kommer fra, og viser til at han ikke vet hva politiet skal sikte Hussain for.

Hussain ble varetektsfengslet for to uker med brev- og besøksforbud 27. oktober. Påtalemyndigheten ba da om fire uker i varetekt for Hussain. Når varetektsperioden går ut til helgen, vil påtalemyndigheten be om forlenget varetekt i fire uker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abul Dujana i Profetens Ummah

Abul Dujana i Profetens Ummah hevdet på dagens pressekonferanse at han har blitt forsøkt vervet av norsk «etteretningspoliti».

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Hevder å ha blitt kontaktet av PST

Under dagens pressekonferanse sa et av gruppens medlemmer, som presenterte seg som Abul Dujana, at han hadde blitt kontaktet av norsk etterretningspoliti. Dujana sa at han hadde blitt forsøkt rekruttert, i bytte mot penger og norsk statsborgerskap.

– Hvorfor fokuserer ikke norsk media på at etterretningspolitiet prøver å rekruttere agenter blant muslimer mot at de får oppholdstillatelse og penger. Beviset er at de har prøvd å rekruttere meg, men jeg har nektet, sa Dujana.

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste, ønsker ikke å kommentere påstandene fra Profetens Ummah.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

PST vil ikke kommentere

Han viste til sin advokat, Espen Solberg, for mer informasjon.

– Jeg har ikke fått snakket med klienten min om dette. Jeg kan bekrefte at han har hevdet tidligere til meg at han har blitt kontaktet og forsøkt vervet av PST, sier Solberg til NRK.

Han ønsker ikke å kommentere om rekrutteringsforsøket skal ha blitt anmeldt, utover at Dujana selv hevder dette.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier til NRK at PST på generelt grunnlag ikke ønsker å denne typen påstander.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger