I går fortalte NRK at 38.000 offentlige ansatte uten sikkerhetsklarering har tilgang til navnelister med alle som jobber i Etterretningstjenesten. Opplysningene er søkbare i NAVs Aa-register (Arbeidsgiver- arbeidstakerregisteret) som er en oversikt over alle norske bedrifter og deres ansatte. Registeret brukes av en rekke offentlige etater.
I dag har NRK fått bekreftet også de ansatte i de to andre hemmelige tjenestene i Norge, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), ligger ute i registeret.
– Vi er klar over dette og har kjent til det i flere år, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.
Han mener det ikke er mulig for Politiets sikkerhetstjeneste å stå utenfor Aa-registeret hvis man skal sikre sine ansatte rettigheter som trygd og pensjon. Men legger til at de har gjort noen tiltak som er mulig å gjøre i forhold til enkelte utsatte personer i tjenesten.
– Dette er en utfordring. Men vi har et bevist forhold til det, sier Hugubakken.
Les også:
Les også:
– Avhengige av åpenhet
– Vi har et annet behov for skjerming enn Etterretningstjenesten og er avhengige av en viss grad for åpenhet for å komme ut med informasjon, sier pressekontakt i NSM, Kjetil Berg Veire.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet er en statlig myndighet som blant annet har som oppgave å hindre og forebygge mot spionasje og sabotasje av hemmelige datasystemer.
– Vi gjorde en vurdering av hvilke informasjon vi skulle sende fra oss da dette var aktuelt. Da ble det bestemte at hvem som jobber her ikke er skjermingsverdig, sier Kjetil Berg Veire.
Totalt jobber 1477 personer i de hemmelige tjenestene i Norge.
Les også:
Les også:
Også navnene på ansatte i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er søkbare i NAVs Aa-register. NSM holder til på Kolsås base i Bærum.
Foto: Njord Røv / NRK