NRK Meny
Normal

Sier nei til nasjonalt nikab-forbud

Regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker ikke å innføre et nasjonalt forbud mot plagg som dekker elevers og studenters ansikt, som nikab.

Sylvi Listhaug

Listhaug skriver at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Listhaug skriver at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner, i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, ifølge Dagen.

– I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug videre.

Så sent som i august sa Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari at partiet går inn for et forbud.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

Vil forby nikab i skolen

Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for å innføre forbud mot heldekkende plagg i skolen, og Bøhler sier det er oppsiktsvekkende at regjeringen avviser at et nasjonalt forbud er aktuell politikk.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler, og det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler til VG.

I et 50 siders notat, døpt «Ti bud for bedre integrering», gikk Arbeiderpartiet, SV og sentrumspartiene tidligere i høst inn for å forby nikab i skolen.

Partiene mente der at ansiktstildekking (nikab, burka) hemmer kommunikasjon og samhandling.

For å unngå konflikter rundt identifikasjon og måten dette skal gjøres på, mener utvalget at ansiktsdekking skal være forbudt på skolen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger