Jens Stoltenberg sier farvel til Ap med vemod

– Det er veldig vemodig, men nå var tiden kommet for å si ja til nye utfordringer, sier Jens Stoltenberg som forlater ledervervet i Arbeiderpartiet for å bli generalsekretær i NATO.

Jens Stoltenberg, ny generalsekretær i NATO

AVSLUTTET KAPITTEL: – For min egen del vil jeg si at det er veldig vemodig. Arbeiderpartiet har vært en viktig del av mitt liv hver eneste dag siden jeg meldte meg inn som 14-åring, sier Stoltenberg som minner om at han har sittet i sentralstyret i nesten 30 år og vært statsminister i ti år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartilederen møtte pressen på Youngstorget i Oslo fredag ettermiddag der han fortalte at han hadde informert sentralstyret om at han hadde fått toppjobben i NATO.

Det var en lettet Stoltenberg, som endelig kunne svare på spørsmål om jobben han har blitt tett koblet til de siste uken.

– Det er alltid lettere å svare, enn å ikke svare, sa Stoltenberg med et smil.

Han la til at han vil svare mer utfyllende når han skal holde en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg senere i dag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Jeg har takket ja til jobben

Se hele pressekonferansen med Jens Stoltenberg, Raymond Johansen og Helga Pedersen rundt klokken 16.30 fredag.

Vil ikke si hvem som kan overta

Samtidig lot Stoltenberg det skinne gjennom at det blir spesielt å forlate partiet han har vært en stor del av i flere tiår.

– For min egen del vil jeg si at det er veldig vemodig. Arbeiderpartiet har vært en viktig del av mitt liv hver eneste dag siden jeg meldte meg inn som 14-åring, sier Stoltenberg som minner om at han har sittet i sentralstyret i nesten 30 år og vært statsminister i ti år.

På spørsmål om hvorfor han har valgt å takke ja til jobben, svarte Stoltenberg at han mener tiden er inne for å ta fatt på nye oppgaver.

– Det er en tid for alt. Jeg har hatt flere store oppgaver gjennom et langt politisk liv, så det er vemodig. Samtidig er det god tid før neste valg, slik at en ny leder kan etablere seg.

Stoltenberg fortalte at han i løpet av vinteren skjønte hvilken vei det bar og at stillingen i NATO kunne bli hans.

Men Stoltenberg var samtidig helt klar på at han ikke vil si hvem han ønsker at skal ta over vervet som partileder.

– Det er jeg helt sikker på at jeg ikke skal svare på. Det er fortsatt en del ting jeg ikke skal svare på i ukene og månedene som kommer, og det er et av de spørsmålene, sa Stoltenberg med et smil.

– Stort for Norge

Nestleder Helga Pedersen hyller Jens Stoltenbergs innsats for Arbeiderpartiet gjennom mange år, og gratulerer med utnevnelsen som ny NATO-sjef.

– Vi er veldig stolte over det. Det er stort Jens, det er stort for Norge, og ikke minst er vi stolte i Arbeiderpartiet over at vår partileder blir utnevnt til et så tungt, internasjonalt verv.

Også hun sa at dette var en vemodig dag for partiet.

– Jens har vært en sentral del av partiets liv i nesten en generasjon. Under Jens som leder har vi som parti vokst, politisk og organisatorisk. Vi er i dag en veldig sterkt partiorganisasjon. Det er åpenbart for alle nå at vi må ha en ny leder, og vi skal klare også det, sa nestlederen.

Hun ville ikke svare på om hun kan være en aktuell kandidat når det gjelder ledervervet.

– Mitt utgangspunkt er at jeg er valgt som nestleder i partiet fram til landsmøtet i 2015. Alle de andre spørsmålene rundt lederskiftet skal partiets organer ta stilling til over helgen, sier Helga Pedersen.

Støre: Kommer til å savne ham

Jonas Gahr Støre, som av alle regnes som soleklar favoritt til å ta over som leder nå som Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO, sier han kommer til å savne partilederen sin.

– Dette er jo en dag preget av vemod for Arbeiderpartiet, fordi vi er glade i Jens. Han får altså dette store internasjonale oppdraget. Jeg mener at NATO trenger den beste, og det får de. Han er norsk, og dette skal vi være stolte av i Norge. Regjeringen har på en veldig fin måte stått bak dette kandidaturet, sier han til NRK.

– Hva kommer du til å savne mest?

– Jeg kommer til å savne det nære samarbeidet med ham. Nå blir det færre turer, men helt borte blir han ikke, sier Gahr Støre med et lite smil.

Arbeidet med å sette sammen en ny partiledelse starter for alvor med et nytt sentralstyremøte førstkommende mandag.

SISTE NYTT

Siste meldinger