Hopp til innhold

Motdemonstranter provosert av Sian – skapte bråk i Oslo sentrum

29 personer, blant annet flere mindreårige, ble innbrakt av politiet under og etter demonstrasjonen mot Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Politiet brukte tåregass mot demonstrantene.

Et stort antall mennesker møtte opp for å demonstrere mot og overdøve Sian, som holdt det de kaller for en «krenkefest». Rundt 20 demonstranter ble pågrepet både under og etter demonstrasjonen.

Tidlig lørdag ettermiddag samlet store mengder mennesker seg ved Stortinget for å vise motstand mot Sians markering, som organisasjonen selv kalte for en «krenkefest».

Selv om motdemonstrasjonen startet nokså rolig, eskalerte situasjonen senere.

Særlig da Sian holdt opp Koranen, spyttet på den og rev ut sider, ble det hissig stemning blant motdemonstrantene. Flere forsøkte å komme seg over gjerdene, mens andre kastet egg mot Sian. En av Sians talere ble slått ned av en av motdemonstrantene.

Innsatsleder Torgeir Brenden sier til NRK at flere personer i etterkant av markeringen gikk rundt i sentrum og «laget kvalme».

– De har vært aggressive mot andre personer, de har angrepet en person, og de har bedrevet skadeverk. Vi håpet at dette skulle gå over av seg selv, men vi har måtte gripe inn for å hindre skade på personer, sier han.

– Ødelegger for kampen mot rasisme

Etter det NRK får opplyst er 29 personer anholdt av politiet. Flere ble anholdt etter at en mindre gruppe demonstranter fortsatte å lage bråk i sentrum, etter at motdemonstrasjonen var avsluttet.

Flere av demonstrantene, mange av dem unge, gikk til angrep på politibiler i sentrumsgatene utover ettermiddagen.

Rolf Utgård var til stede og forsøkte å roe ned de mest aggressive ungdommene, melder Filter Nyheter.

– Det ble akkurat så svett og slitsomt som jeg hadde fryktet. Det var såpass mange bråkmakere her, som hadde som formål å få mest mulig bråk, konfrontasjon og hærverk, at det ødelegger for kampen mot rasisme.

Utgård sier det var en liten kjerne på 20-25 stykker som stod for det meste av bråket.

– De dro med seg en del andre, og ble backet opp av flere.

Motdemonstrasjoner mot SIAN i Oslo sentrum
Foto: Torstein Boe / Torstein Boe
29 personer ble innbrakt av politiet under og etter demonstrasjonen mot Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Politiet brukte tåregass mot demonstrantene.

Så kvinne bli angrepet

Et øyenvitne forteller at hun så en ungdomsgjeng gå løs på en kvinne ved Espresso House ved Kirkeristen.

Inga Lill, vitne

Inga Lill Sandal var vitne til at en kvinne ble angrepet i nærheten av Kirkeristen.

Foto: Håvard Hagen/NRK

– De var ekstremt aggressive. En dame sa noe, og de angrep henne og slo henne. Samtidig prøvde de å knuse vinduene. Jeg ringte politiet, men det ble oppløst før de kom, sier Inga Lill Sandal.

En annen av de NRK snakker med deltok selv i demonstrasjonen foran Stortinget i dag. Han beskriver situasjonen i sentrum som kaotisk, og sier at dette ikke er del av den demonstrasjonen de planla i dag.

– En del ungdommer har mistet kontrollen og ødelegger alt vi har stått for i dag, sier Andam, som kun vil oppgi fornavnet sitt.

– Jeg synes ikke noe om det. Det er ikke bra for oss eller byen. Slik vil vi ikke ha det, sier han.

Demonstranter

Flere unge demonstranter sparker og kaster gjenstander mot politibiler i Oslo sentrum.

Foto: Torstein Bøe/NRK

Demonstrant: – Dette er ikke ytringsfrihet

Kalifa var en av de mange demonstrantene som møtte opp ved Stortinget lørdag. Han mener Sians ytringer om religionen hans er provoserende.

Kalifa, demonstrant

Kalifa er en av mange som ble provosert over Sians ytringer under markeringen lørdag.

Foto: Håvard Hagen/NRK

– Dette er ikke ytringsfrihet. De går over streken og sier stygge ting om min tro, islam. Det er ikke riktig. Jeg hadde ikke likt det om folk sa stygge ting om kristendommen. Jeg ville beskyttet kristendommen om noen gikk ut og brente bibelen. Folk har lov til å tro på det de vil, sier han.

Samtidig mener han enkelte gikk for langt da de reagerte på Sians markering.

– Folk er forskjellige og reagerer på forskjellige måter. Jeg og flere andre snakket på forhånd om at Sian ville prøve og provosere oss, og at vi ikke måtte la det skje. Vi ville ikke gjenta det som skjedde i Bergen, og vi ville ikke at noe ulovlig skulle skje, sier han.

Likevel var det flere som reagerte med å skape bråk.

– Hvis ikke politiet hadde vært her, ville det vært en katastrofe. Men flere prøvde å stoppe det. Det sto også muslimer mellom gjerdene og folkene for å stoppe folk fra å ødelegge noe, sier han.

Fraråder motdemonstrasjoner

Islamsk råd Norge oppfordret på forhånd folk til å ignorere organisasjonen.

– Av tidligere erfaringer vet vi at Sian ønsker å få plass i rampelyset gjennom å presentere seg selv som ofre som ikke får lov til å ytre seg. Deres mål er å provosere fram motreaksjoner for å skape bråk og motsetninger i samfunnet, skriver de i et innlegg.

Også kulturminister Abid Raja (V) mener folk bør holde seg unna motdemonstrasjoner.

– Drit i Sian og hold dere hjemme! Ved å dra dit for å vise din avsky, gjør du Sian viktigere. Ved å ikke dra, avkler du Sian, sier han til VG.

Han sier til avisa at antirasister ødelegger for innvandrere dersom de går for langt i sine protester.

– Hvis det er noen som helst i dag, muslim eller ikke, som lar begeret renne over under demonstrasjonen, vil det ødelegge for minoritetsbefolkningen, sier han.

SIAN-markering i Oslo

Motdemonstranter viser motstand mot Sians markering ved Stortinget lørdag.

Foto: Torstein Bøe/NRK

Stor motstand mot Sian

Det er ikke uvanlig at motdemonstranter samler seg for å protestere mot den omstridte organisasjonen. Sian skriver på sine nettsider at de er en partiuavhengig organisasjon, som mener islam er en trussel. Organisasjonens formål er «å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge».

Da de holdt en demonstrasjon på Mortensrud i Oslo i juni, kastet motdemonstranter tomater og egg mot Sian-lederen. Tidligere i august måtte politiet avslutte nok en Sian-markering på Furuset i Oslo da opp mot 50 motdemonstranter skapte bråk. En person ble pågrepet etter å ha slått en politimann med en stang.

Motdemonstranter

Med trommer ønsker motdemonstranter å overdøve dagens Sian-markering i Oslo.

Foto: Torstein Bøe/NRK

Flere har reagert på hvordan politiet håndterte situasjonen i Bergen forrige helg. Sians leder, Lars Thorsen ble angrepet da han holdt appell, og mener politiet kunne ha avverget angrepet. Motdemonstranter mener på sin side at politiet brukte overdreven makt.

BERGEN: Her blir Sian-lederen angrepet av motdemonstranter i Bergen forrige helg. Det var kaotiske tilstander på Festplassen da motdemonstranter aksjonerte mot Sian-markeringen.

AKTUELT NÅ