Setter inn ekstra bakkemannskap for streikefaste

Oslo Lufthavn (NRK): Onsdag trappes for alvor streiken opp og Norwegian har satt inn ekstra mannskap på gulvet på Oslo lufthavn for å ta hånd om streikefaste passasjerer.

Oslo Lufthavn, Norwegian-streik

EKSTRA MANNSKAP: Streikfaste passasjerer får veiledning hos Norwegian-ansatte i gule vester på Oslo lufthavn onsdag morgen.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

650 piloter er tatt ut i streik fra i dag og flyselskapet har varslet at over 250 avganger er kansellert i Skandinavia. Rundt 35.000 kunder rammes.

På Oslo lufthavn er 50-60 ekstra stoler satt ut til passasjerer som ikke kommer seg videre. Ekstra mannskap fra Norwegian er på plass for å veilede flypassasjerer.

De står i Norwegian-refleksvester, men rundt klokken 09.00 er det rolig på Oslo Lufthavn.

– Vi skulle ønske trafikken gikk som normalt, at dette går utover passasjerene våre synes vi er leit. Men hvis vi ser rundt oss nå er det veldig stille, så da har informasjonen vi sendte ut kommet fram, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Strandet på flyplassen

Passasjer Oslo Lufthavn

Svenske Simon Lindstrøm skal reise til Bodø, men Norwegian-billetten hans ble avbooket sent tirsdag kveld.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Passasjerene som ikke kommer seg hjem blir enten innlosjert på hotell, eller booket om til andre flyvninger. Andre får tilbud om å fly senere.

Simon Lindstrøm fløy fra Sverige og skulle reise videre til Bodø, men billetten ble avbooket sent tirsdag kveld etter at flyavgangen til Bodø ble innstilt.

– Jeg forutså at dette kunne skje, og kjøpte også en billett gjennom SAS. Jeg måtte bare vise kvitteringen på SAS-billetten, så ga Norwegian meg penger for billetten, sier Lindstrøm.

Lillian Andreassen kom med fly fra Thailand sent tirsdag kveld og skulle etter planen fly videre til Evenes.

– Jeg er strandet på Gardermoen. Vi fikk melding i morges om at flyet til Evenes var kansellert igjen, sier Lillian Andreassen til NRK.

Hun vurderer nå å kjøpe billett med SAS.

– Det er for dårlig. Det de streiker for er ikke mulig å få i stand, sier Andreassen.

Går som normalt til USA og Thailand

Det er datterselskapet Norwegian air Norway som nå er i streik. Dette selskapet tar seg av reiser innenlands og i Skandinavia.

De andre datterselskapet som blant andre Norwegian Long Haul og Norwegian Air International er ikke i streik.

Det betyr at reiser til blant annet USA, Stockholm, London og Thailand, foreløpig går som normalt.

Norwegians oversikt over flyginger viser at de aller fleste innenlandsflyvningene onsdag morgen er kansellert.

Onsdag morgen melder TV 2 at Norwegian leier inn flere fly fra utenlandske selskap for å begrense skadene av streiken. Dette har fått fagforeningen Parat til å reagere – de mener det er moralsk forkastelig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norwegian-fly på Oslo Lufthavn

Totalt 650 piloter tas ut i streik fra onsdag, og flyselskapet har varslet at alle onsdagens innenlandsflyginger i Norge, Sverige og Danmark innstilles. Om lag 35.000 kunder rammes.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Konflikten tilspisset

Norwegian har flere ganger uttalt at de forsøker å få i gang samtaler med pilotene, men at fagforeningene ikke ønsker dette. Det avviser leder i Parat overfor NRK:

– Det stemmer ikke at vi ikke vil snakke. Vi har sendt flere meldinger om at vi gjerne stiller til forhandlinger. Men det var ikke det ledelsen ville ha, de ville ha andre typer møter. Det er ikke aktuelt. Det eneste som er aktuelt nå er å gjenoppta forhandlingene igjen, sier Skjæggestad.

– Prøver Norwegian å gi et inntrykk av at dere ikke vil forhandle?

– Det er helt åpenbart. Det er altså ikke riktig og vi kan dokumentere at det var under hånden-kontakt i går for å få gjenopptatt forhandlingene, men det ble stilt krav som ikke var mulig å imøtekomme.

Hvilke krav var det?

– Det var å utsette opptrappingen i dag. Den opptrappingen som skjer i dag er ikke noe våre medlemmer ønsker, men den har blitt varslet om siden streiken begynte. Alle parter visste om at det kunne komme til en opptrapping i dag. Å kreve at vi skal stoppe opptrappingen for å komme tilbake til forhandlingsbordet, er ikke slik dette spillet virker, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger