Sentrale Ap-politikere ville bryte menneskerettighetene

Hadia Tajik (Ap) kritiserer Siv Jensen (Frp) for å åpne for menneskerettighetsbrudd i Krekar-saken. Samtidig har Aps egne sentrale tillitsvalgte selv tatt til orde for menneskerettighetsbrudd.

Hadia Tajik mener Knut Storbergets uttalelser fra 2002 var ukloke, og at de ikke representerer Arbeidepartiets syn på menneskerettighetene.

VIDEO: Hadia Tajik og Siv Jensen om menneskerettigheter i dagens Dagsnytt 18.

I et innslag på Dagsrevyen i 2009 sier Siv Jensen at hun i ytterste konsekvens kan tenke seg å bryte menneskerettighetene for å få Mulla Krekar ut av landet.

Det ble gjentatt i TV 2 i midten av januar.

Det har fått leder i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), til å steile. Hun har bedt statsminister Erna Solberg (H) si at hun ikke aksepterer statsråder med dette standpunktet.

– Siv Jensen har sagt at hun er villig til å sette menneskerettighetene til side. Menneskerettighetene er et minste felles multiplum, sa Tajik til Dagsnytt 18 i dag.

Storberget tok til orde for menneskerettighetsbrudd

Nå viser det seg at sentrale tillitsvalgte i Arbeiderpartiet har tatt til orde for at menneskerettighetene skal settes til side.

I 2002 tok daværende stortingsrepresentant, advokat med møterett for Høyesterett, kommende justisminister og nåværende stortingsrepresentant Knut Storberget fra Ap til orde for samme praksis som Tajik kritiserer.

To iranske brødre kapret et fly som de tvang ned på Gardermoen. Senere fikk de opphold i Norge fordi de ble truet av dødsstraff dersom de ble returnert til Iran.

Hør Dagsnytt-innslaget fra 2002:

Arbeiderpartiets tidligere justisminister Knut Storberget gikk for noen år siden inn for å sende ut av landet to flykaprere som kunne få dødsstraff. Fremskrittspartiets leder Siv Jensen måtte i dag svare i Stortinget for et tilsvarende utsagn.

VIDEO: Arbeiderpartiets tidligere justisminister Knut Storberget gikk for noen år siden inn for å sende ut av landet to flykaprere som kunne få dødsstraff. Fremskrittspartiets leder Siv Jensen måtte i dag svare i Stortinget for et tilsvarende utsagn.

– Når man begår såpass alvorlige forbrytelser som en flykapring er, så setter man både sivile og offentlige deler i samfunnet i fare. Mange menneskeliv står i fare, og da fraskriver man seg etter vår oppfatning muligheten for å kunne anføre ens egen sikkerhet, sa Storberget den gangen.

Datidens innvandringspolitiske talskvinne Signe Øye (Ap) var på linje med Storberget.

Løsningen til Ap; sende dem ut av landet og tilbake til Iran.

Tajik tar avstand fra uttalelsene

Det vil si at Ap for 13 år siden inntok samme standpunkt som Tajik mener er uhørt fra Frp i dag.

– Det er veldig uheldige uttalelser som jeg tar avstand fra. Det er ikke Aps politikk, og jeg er også glad for at Storberget i dag tar avstand fra disse og mener de var ukloke, sier Tajik.

Til NRK sier Storberget at han ikke ville gjentatt disse uttalelsene i dag.

– Dette setter indignasjonen Ap har møtt meg og Frp med de siste dagene i et underlig lys, sier Frp-leder Siv Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger