NRK Meny
Normal

Senterpartiet vil frede Heimevernet

Nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener angrepet på Utøya og stormen «Dagmar» taler mot det planlagte kuttet på 15.000 soldater i Heimevernet.

Video Heimevernet ryddar opp

Heimevernssoldater i Volda og Ørsta steppet inn som skogryddere etter «Dagmars» herjinger i romjulen. Nettopp derfor vil Senterpartiet frede dagens styrke på 45.000 soldater fra kutt.

Foto: Nyhetsspiller

Sps Stortingsrepresentant Trygve Magnus Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum mener Heimevernet er en viktig beredskap.

Foto: Knut Falch / Scanpix
Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen (Frp) mener utspillet viser en mangel på respekt for Heimevernet.

Foto: NRK

Forsvarssjef Harald Sunde mener Heimevernet bør slankes med 15.000 soldater innen 2016.

Det betyr at dagens styrke på 45.000 vil bli redusert til 30.000.

Trenger beredskap

Men nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener det dramatiske fjoråret med angrepet på Utøya og stormen «Dagmar» viser hvorfor det er viktig at man bevarer Heimevernsstyrken slik den er i dag.

– Det bør ikke skje dramatiske kutt i Heimevernet. For det som det sivile samfunnet har mest nytte av med Forsvaret, er Heimevernet. Naturen blir villere og samfunnet blir mer sårbart, derfor bør vi ha et godt og stort Heimevern, sier Vedum til NRK.

Senest under «Dagmar» trådte heimevernssoldater inn på Sunnmøre for å hjelpe til med å gi de uværsrammede strømmen tilbake.

– Samfunnet må ha en beredskap og Heimevernet er den beredskapen vi har i mange deler av Norge, understreker Vedum.

– Respektløst

Argumentet fra Vedum faller derimot i dårlig jord hos Jan Arild Ellingsen som representerer Fremskrittspartiet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Jeg synes det først og fremst er en mangel på respekt for Heimevernet som institusjon siden deres primærfunksjon er å bidra for Forsvarets sikkerhetsbehov her i landet, sier Ellingsen til NRK.

Han mener man må ha en helt annen debatt i forkant dersom Heimevernet skal dimensjoneres for sivile formål.

– Man kan ikke komme med dette som en impulshandling etter at vi har oppdaget at verden ikke er så bra som vi skulle ønske den var, sier Ellingsen.

Men Ellingsens partifelle, stortingsrepresentant Åge Starheim fra Sogn og Fjordane, er enig med Vedum i at romjulsstormen viser viktigheten av et fullverdig Heimevern.

– Når det skjer noe så drastisk og dramatisk, så er heimevernsstyrken veldig effektiv. Ikke minst i forhold til hurtig innkalling. Jeg blir forundret dersom flertallet på Stortinget går inn for å legge ned Heimevernet, sa Starheim til NRK mandag .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger