NRK Meny
Normal

Senterpartiet vil avskaffe EU-ministeren

TRONDHEIM (NRK): Trygve Slagsvold Vedum mener Vidar Helgesen (H) opptrådte som «EUs minister i Norge», og lover å avskaffe ministerposten dersom Senterpartiet kommer til makten etter valget.

Senterpartiets landsmøte 2017.

Vedum på vei opp til talerstolen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Vidar Helgesen skal bli Norges første og tredje siste EU-minister, sier Vedum til Senterpartiets landsmøte.

Med andre ord: Utenriksdepartementet skal ikke ha noen ny EU-minister etter Helgesen og hans to etterfølgere dersom Vedum får det som han vil.

– Vi kommer til å avskaffe EU-ministeren fra oktober. Vi skal ikke ha en minister som bare tenker på Brussel, men en som tenker på hele verden, sier Vedum.

Støre er positiv

Dersom Senterpartiet kommer i regjering etter valget, er det trolig med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister. Han er åpen for Vedums forslag om ikke å ha EU-minister.

– Jeg er tilhenger av at utenriksministeren skal ha ansvaret for Europa, og mener det er en svakhet at han ikke har hatt det. For Europa er det viktigste området for Norge, sier Støre til NRK.

– Så skal vi ta oppgavefordelingen etter valget, presiserer han.

– Ikke populist

Årets Senterparti-landsmøte er med sine over 300 delegater det største i partiets historie. Og denne uken ble en lang rekke gode målinger toppet av Dagens Næringslivs marsmåling, der Sp ble større enn Frp.

– Det som var bakstreversk for noen år siden, er blitt populisme. «Huff, de står opp for å lytte på folket. Makan til populisme.» Det er ikke vi som har snudd kappen etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Vedum.

Han trakk fram EU-motstand og desentralisering som saker Senterpartiet har stått fast ved i mange år.

– Kjære Erna. Hvis du ser på TV. Du kan kalle oss hva du vil. Vi kommer til å mene det samme. Vi gir oss aldri. Vi tror på en politikk som ser hele Norge, sier partilederen.

Senterpartiets leder taler til landsmøtet i Trondheim

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum taler til landsmøtet i Trondheim.

– En folkebevegelse

I tillegg til de gode meningsmålingene er Senterpartiets organisasjon ifølge Vedum bedre rustet enn på lenge til å gjøre et godt valg.

– Vi skal vinne valget sammen som lag. Og Senterparti-aget er sterkere enn på lenge. Vi er ikke lenger bare et parti, men en bevegelse. En folkebevegelse som vinner valg, sier han, og gjør det helt klart hva som er partiets mål etter valget:

– Det er så mange lokalsamfunn som har blitt oversett, overprøvd og overkjørt av denne regjeringa. Det er tid for et skifte. Det er tid for en regjering som tror på hele Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger