Hopp til innhold

Senterpartiet har levert politianmeldelse: – Alt er trist

Avsenderen av den sjikanøse meldingen Liv Signe Navarsete mottok i 2016, har ikke meldt seg. Nå er saken politianmeldt.

Avsenderen av den sjikanøse meldingen som Liv Signe Navarsete mottok i 2016, har ikke meldt seg. Nå er saken politianmeldt, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum .

Se Vedum kommentere anmeldelsen

Klokka ti i formiddag leverte Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, en anmeldelse av trakasseringsmeldingen til politiet i Lærdal, der Navarsete bor.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som en lørdagsnatt i februar 2016 tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

– At ingen meldte seg er ikke en ønskelig situasjon. Denne meldingen skulle aldri vært sendt, og det er et problem at mange som var på turen, og ikke hadde kjennskap til meldingen, også er blitt rammet, sier Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Vil ha en strafferettslig vurdering

Innholdet i meldingen er obskønt og trakasserende. Meldingen er etter sitt innhold grovt krenkende, og særlig ut fra den aktuelle konteksten framstår avsendelsen av meldingen å være et mulig straffbart forhold. Med den oppmerksomhet denne type ytringer har fått i kjølvannet av #metoo-kampanjen, bør saken avklares gjennom straffeprosessuell etterforskning og strafferettslig vurdering, heter det i anmeldelsen.

– Alt er trist. Hverken mer eller mindre, sier Ola Borten Moe, som har tatt pause fra nestledervervet inntil saken er avklart.

Vest politidistrikt bekrefter overfor NRK at de har mottatt anmeldelsen fra Senterpartiet i formiddag.

Saken vil bli diskutert med statsadvokaten og tatt stilling til i løpet av kort tid.

Avsenderen av den sjikanøse meldingen som Liv Signe Navarsete mottok i 2016, har ikke meldt seg. Nå blir saken politianmeldt.

Hør radiointervju med Vedum her.

Ti tause menn: – Flere enn Navarsete blir rammet

– Her har det vært ti stykker som er omtalt i media og ni av dem har ikke kjennskap til hva som har skjedd, sier Vedum.

Han sier at både Navarsete og de ni er rammet i denne saken.

– Hvilke forventninger har du til at politiet vil prioritere denne saken?

– Politiet må gjøre sine vurderinger, både om dette er straffbart eller om de vil gå videre med denne saken.

– Hvis saken blir henlagt, er saken da slutt fra Senterpartiets side?

– Jeg vil ikke spekulere på utfallet av politiets arbeid. Når de har gjort sin vurdering, skal vi behandle den, sier Vedum til NRK.

Meldingen ble sendt fra Facebook-profilen til Sp-statssekretær Morten Søberg i 2016. Søberg var sammen med ni andre menn, flere av dem med sentrale verv i Senterpartiet, på en hytte i Storlien da meldingen ble sendt.

To år senere ble saken offentlig kjent.

Men ingen av mennene på hytteturen har innrømmet at de står bak den grove meldingen. Til tross for gjentatte oppfordringer, trussel om politianmeldelse og fratredelse fra verv.

Avsenderen av den sjikanøse meldingen som Liv Signe Navarsete mottok i 2016, har ikke meldt seg. Nå blir saken politianmeldt.

Hør radiointervju med Vedum her.

– Arbeidet hardt

– Generalsekretæren har arbeidet hardt for å komme til bunns i denne saken slik at Liv Signe skulle få en beklagelse, og for at de potensielt ni som ikke har gjort det, skulle slippe å ha dette hengende over seg, sier Vedum.

Det var Vedum som først behandlet saken da den ble meldt om i 2016.

Han vil nå gi politiet ro til å behandle saken og varsler at Sps generalsekretær Knut M. Olsen vil bistå politiet hvis det er ønske om det.

Liv Signe Navarsete sa til NRK i går at hun tror meldingen ble sendt for å sette henne på plass.

– Jeg tenkte at det var for å si at jeg har vært «en dritt, og fortsatt er en dritt,» sier Navarsete i et intervju i «Torp».

Liv Signe Navarsete gikk av som leder i Senterpartiet i 2014, etter intern strid og utfordringer i ledertrioen, der Ola Borten Moe satt som nestleder sammen med Trygve Slagsvold Vedum. Navarsete og Moe sto steilt mot hverandre den gangen.

– Ikke bare for min egen del, men for alle jenters del, sa Liv Signe Navarsete i Torp.

I gårsdagens «Torp» fortalte Liv Signe Navarsete at hun er blitt sykmeldt etter all ståheien rundt meldingen.

AKTUELT NÅ