Hopp til innhold

Norges befolkning vil ta imot 10.000 syriske flyktninger

Over halvparten svarer «ja» i en NRK-undersøkelse. – Det gjør meg glad og optimistisk, sier KrFs Dagrun Eriksen

Dagrunn Eriksen (KrF) er glad over at et flertall av velgerne vil ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen utgangen av 2016. Frps Harald Tom Nesvik mener tallene først og fremst viser at befolkningen er delt.

GLAD: Dagrun Eriksen mener det norske folk er klar for å ta en dugnad.

– Det norske folk ser det er krise, krig og lidelser rundt oss og er beredt til å ta en dugnad for å hjelpe, sa Dagrun Eriksen da temaet ble diskutert i Aktuelt i kveld.

I en undersøkelse Norstat har utført på oppdrag for NRK er personene spurt om Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen 2016. 51 prosent svarer ja på spørsmålet. 38 svarer nei og 10 prosent sier vet ikke.

I undersøkelsen ble de samme personene spurt om hvilket parti de ville stemt på i dag. Over 70 prosent av de som sa at de ville stemt KrF, svarer også ja på det stilte spørsmålet.

– Et magisk tall

Hos Frp-velgerne sier ni av ti nei til det samme spørsmålet, og partiets Harald Tom Nesvik mener undersøkelsen viser at det norske folk er delt.

– 38 prosent sier nei og hvis du tar med «vet ikke», så er det ganske likt, hevder Nesvik.

Politisk kommentator i Aftenposten, Trine Eilertsen, mener 10.000 nå har blitt et magisk tall.

– Denne undersøkelsen understreker at partiene som har foreslått 10,000 har befolkningen bak seg og når har det blitt sånn at enten er du for 10.000 eller så er du imot å hjelpe. Det er satt på spissen og gjør det ikke lettere for den blå regjeringen, sier hun.

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen mener NRKs undersøkelse gjør asylsaken vanskeligere for den borgerlige regjeringen.

MAGISK TALL: Trine Eilertsen snakker om undersøkelsen til NRK.

Landsmøte til helga

Arbeiderpartiet, Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne og nevnte Senterpartiet vil ta imot 10.000 kvoteflyktninger, mens Fremskrittspartiet sa nei til det samme på landsmøtet i helga.

Høyre har også uttrykt at tallet 10.000 er for høyt og det stemmer bra med det velgerne mener, for 64 prosent av høyrevelgerne sier nei.

Kristelig Folkeparti har ikke gjort noe endelig vedtak, men stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad sier det trolig går mot at landsmøtet sier ja til 10 000 flyktninger over to år. Flere fylkesledere NRK har snakket med sier det samme og i NRK-undersøkelsen sier over 70 prosent av KrF-velgerne ja.

– Det ligger i KrF sin sjel å stille opp for sårbare mennesker, men dette er en stor sak der landsmøtet må ta en beslutning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand, mener det er klart at KrF ønsker å ta en stor gruppe flyktninger fra Syria til Norge.

– Det er klart det er vanskelig for KrF, som er et parti som er opptatt av flyktningspørsmål, å komme dårligere ut enn Venstre, SV og Arbeiderpartiet, sier Sand.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand tror KrFs landsmøte har bundet seg til å tangere de rødgrønnes måltall på 10.000 syriske flyktninger.

OM KRF: Lars Nehru Sand snakker om flyktningspørsmålet i Aktuelt.

AKTUELT NÅ