Hopp til innhold

Senterkvinner uenige om konsekvenser for den som sendte grov melding

Senterkvinne-lederen i Oslo krever at avsenderen av den grove meldinga til Liv Signe Navarsete straffes med utestengelse. Senterkvinne-lederen i Oppland synes en unnskyldning er nok.

Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget

HAR BRUKT ALLE MULIGHETER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har sagt at partiet snart har brukt opp alle muligheter de har for å finne ut hvem som sendte den grove meldinga til Liv Signe Navarsete i 2016.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ingen av de ti som var på hytteturen der den grove meldinga til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete ble sendt, har stått fram offentlig og tatt på seg skylda.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har varsla politianmeldelse dersom ingen melder seg innen onsdag. Etter fristen har partiet brukt opp alle sine muligheter til å finne ut hvem som sendte meldinga, ifølge Vedum.

Utestengelse

Leder for Senterkvinnene i Oslo, Margaret Eide Hillestad, mener derimot at partiet bør gjøre en større innsats for å finne den skyldige. Og krever at avsenderen straffes med utestengelse fra partiet.

Margaret Eide Hillestad

LIKT FOR ALLE: Leder for Senterkvinnene i Oslo, Margaret Eide Hillestad, mener meldinga til Navarsete bør få konsekvenser, uansett hvilken rolle avsenderen eventuelt har i partiet. – Loven skal være lik både for Jørgen hattemaker og Kong Salomon, sier hun, og viser til Sps retningslinjer. Der står det at brudd på retningslinjer eller trakassering kan føre til ekskludering.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– Om ei slik melding til en kvinne i partiet ikke får noen konsekvenser, så sier man jo at dette er en grei måte å diskutere på. Og det synes vi ikke. Utestengelse er en naturlig straff i en slik sak, sier Hillestad til NRK.

– Ingen har måttet stå til ansvar i denne saken. Nå må partiet finne ut hvem det er. Noen vet det jo, sier hun.

Unnskyldning

I likhet med Senterkvinnene i hovedstaden, mener også leder for Senterkvinnene i Oppland, Borgny Sletten, at meldinga er et tilfelle av seksuell trakassering.

Borgny Sletten

FRYKTER SPLITTELSE: Leder for Senterkvinnene i Oppland, Borgny Sletten, frykter at saken om Navarsete-meldinga kan virke splittende på partiet dersom det ikke blir klarhet i hvem som sendte den . – Fløyene i partiet kan blomstre opp igjen, det er ikke bra, sier hun.

Foto: Privat

Sletten mener likevel at en unnskyldning fra avsenderen holder, og at saken ellers ikke bør gi konsekvenser for avsenderen.

– Saken er alvorlig nok. Men det er ikke noe som tilsier at vi plutselig skal miste tillit til noen på grunn av denne meldinga, sier Sletten.

NRK har ikke lyktes med å få noen kommentar til saken fra Senterkvinnenes leder sentralt, Beate Marie Dahl Eide.

– Ikke et overgrep

Borgny Sletten mener den grove meldinga er mot normal folkeskikk, men synes alvorlighetsgraden og tida som har gått siden meldinga ble sendt i 2016, tilsier at saken ikke bør få noen konsekvenser nå.

– De som var på den hytteturen med sentrale posisjoner, har hatt tillit i partiet hele tida etter at meldinga ble sendt. Partiet følte jo at de var ferdige med dette for to år siden, og da synes jeg det er vanskelig å kreve større konsekvenser nå, sier hun.

– Er ikke meldinga i seg selv alvorlig nok for å skulle gi konsekvenser?

– Nei, det er ikke et overgrep, men ei tekstmelding. Det er klart, det skal ikke skje at noen sender ei slik melding. Jeg mener ikke å bagatellisere saken, men synes ikke dette bør få voldsomme konsekvenser, dersom det kun er snakk om denne ene meldinga sendt fra fest, sier hun.

– Ikke en bagatell

Hillestad, fylkeslederen i Oslo, mener saken er en del av et større problem i samfunnet.

– Dette er ikke en bagatell. Slike meldinger brukes for å hetse kvinner til taushet. Det kan vi ikke akseptere, så da må det få konsekvenser, sier hun.

I et brev som snart skal sendes til Sp-ledelsen krever fylkeslaget i Oslo at partiet må ta seksuell trakassering på alvor. I tillegg til Navarsete-meldinga viser fylkeslaget til håndteringa av en sak i Hedmark, der en fylkesordfører som gikk av etter varsler, fikk ny jobb som gruppeleder for partiet.

Støtter Vedums ultimatum

To andre fylkesledere for Senterkvinnene som NRK har snakka med, mener det må være opp til partiledelsen å vurdere eventuelle konsekvenser av meldinga.

De støtter Vedums utspill om en frist før politianmeldelse, og håper det fører til at avsenderen melder seg.

– Hvis man ikke legger press, så er det jo ingen som reagerer. Det er en god og klar uttalelse fra Vedum, sier fylkesleder for Senterkvinnene i Buskerud, Aina Kristin Svendsby.

Senterkvinnenes fylkesleder i Telemark, Torunn Brukåsa Kleiva, er opptatt av at Liv Signe Navarsete må få en unnskyldning, men utelukker ikke at større konsekvenser for avsenderen må til for at saken skal kunne legges død.

AKTUELT NÅ