Hopp til innhold

Seniorer vil kuppe Høyre-lista

Høyre-veteranene Astrid Nøklebye Heiberg og Inge Lønning vil begge kjempe om plass på stortingslista til Oslo Høyre.

HISTORISKEBILDER

Høyre-veteranene Astrid Nøklebye Heiberg og Inge Lønning vil begge inn på stortingslista til Oslo Høyre.

Foto: Syversen, Johnny / Rune Petter Ness / NTB scanpix

Høyre-veteran Inge Lønning (74) tapte kampen om en plass på stortingslista i Hordaland, men han gir ikke opp. Nå tar han opp kampen i Oslo.

Det samme gjør en annen Høyre-veteran, nemlig Astrid Nøklebye Heiberg (76), skriver Høyres medlemsblad «Muligheter».

– Vi ville være et morsomt radarpar, mener Inge Lønning.

Også i Sør-Trøndelag vil en gammel Høyre-traver tilbake i manesjen.Marvin Wiseth avslørte i går at han gjerne vil på Stortinget.

Vraket i Bergen

Han er glad for at også Heiberg stiller, og mener det er viktig at folk over 70 tør å satse på politikken.

– Velgergruppen vi representerer blir større og større. Det er også den gruppen som bruker stemmeretten flittigst. Så dette er et spørsmål om representasjon, mener Lønning.

Etter tolv år på Stortinget ble han i 2009 vraket av Oslo Høyre, som ønsket en foryngelse, og i stedet valgte Michael Tetzschner (55) og Nikolai Astrup (34) på sikre plasser.

For en uke siden måtte han også gi opp nominasjonen i Hordaland, da hans eget partilag i Bergen ikke ønsket ham.

– Hva hadde din alder å si for at du ble vraket i Bergen?

– Det vet jeg ikke. Begrunnelsen var boligadressen; at jeg for det meste hadde bodd i Oslo og ikke i Bergen. Når jeg først er definert som osloborger er det en nærliggende tanke å stille på Oslos liste, sier Lønning.

– Råflott å vrake Lønning

Det gleder hans medkandidat Astrid Nøklebye Heiberg.

– Vil han det?! Det var kjempehyggelig! Jeg har prøvd å hisse ham opp til å gjøre det, avslører Heiberg.

Hun synes vrakingen av Lønning i Bergen var veldig synd.

– De kunne hatt god nytte av en så allsidig og klok mann som Lønning. I neste periode skal man debattere grunnloven, og han ledet det arbeidet. Det var råflott å gi avkall på ham, mener Heiberg.

Heiberg er tidligere nestleder i Høyre, og fra 1993 til 1999 var hun president Norges Røde Kors. Hun har også bak seg en periode på Stortinget.

For få over 65 år

– Å sitte på Stortinget er veldig allsidig og lærerikt. Og så får jeg bruke den kunnskapen jeg har ervervet gjennom livet, og det er ganske mye på mange forskjellige områder, sier Heiberg.

Hun mener at folk over 65 år er underrepresentert i rikspolitikken.

– Om Stortinget var representativt for befolkningen, burde 25 av dagens representanter vært over 65 år, men det er bare tre. Det er udemokratisk. Før var det kvinner vi måtte kjempe for; nå er det de gamle som ikke synes, sier Heiberg.

Kan ta to perioder

Hennes viktigste seniorsak er at de eldre må inkluderes bedre i arbeidslivet, og være med å dra lasset i påvente av eldrebølgen.

Selv er Heiberg motivert som aldri før:

– Jeg har alltid tenkt at når man passerer 70, er det bare å sette ned å begynne å strikke. Men jeg er llike spørrende og nysgjerrig som jeg alltid har vært, sier hun.

– Du blir 81 år i løpet av den neste stortingsperioden. Hva kan alderen ha å si for din fysiske og psykiske helse?

– Jeg er villig til å la meg underkaste en demenstest en gang i året dersom det er en bekymring man har. Statistisk sett kan jeg regne med å bli 85 år, og da kan jeg jo rekke to perioder, slår Heiberg fast.

50 vil på lista

Leder av nominasjonskomiteen, Per Kristian Foss, ønsker ikke å kommentere de to veteranenes kandidatur, men forteller at mellom 40 og 50 kandidater allerede har sagt ja til å stille på listen for Oslo Høyre.

– Flere av disse er over 70 år, så det er de ikke alene om, sier Foss til NRK.

Han sier at Oslo Høyre ligger an til å få 7 eller 8 representanter på Stortinget neste år. Nominasjonsmøtet avholdes 11. februar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger