Hopp til innhold

Sender observatører til Eritrea

90 prosent av asylsøkerne fra Eritrea får opphold i Norge. Det kan det bli slutt på etter Jøran Kallmyrs besøk i ettpartistaten. Han vil nå sende observatører inn i landet for å undersøke om asylsøkere fra Eritrea egentlig har krav på opphold i Norge.

Overrekkelse av ny straffelov og straffeprosesslov fra Eritreas justisminister til Kallmyr

I løpet av besøket fikk Kallmyr se en kopi av den nye straffeprosessloven som landet lenge har jobbet med. Her er han sammen med Norges ambassadør til Sudan Morten Aasland og Eritreas justisminister Fozia Hazim.

Foto: Privat

Jøran Kallmyr (Frp) foran FNs kontor i Eritreas hovedstad Asmara

Jøran Kallmyr foran FNs kontor i Eritreas hovedstad Asmara.

Foto: Privat

Justisdepartementet har lenge jobbet for å få til en returavtale med Eritrea. Eritreere er den desidert største flyktninggruppen som har fått asyl i Norge de siste årene. Statssekretæren i departementet Jøran Kallmyr (Frp) kom lørdag hjem fra hovedstaden Asmara.

Kallmyr understreker etter besøket at vi ikke kan returnere asylsøkere før vi har undersøkt hvordan forholdene i landet faktisk er. Under besøket har derfor tilgang til innsyn vært prioritet fremfor spørsmålet om retur.

– Dette er et diktatur som har kastet ut journalister som overvåker myndighetene og hjelpeorganisasjoner. Hvor stor verdi har forsikringer fra et slikt regime?

– Vi må ha tilgang for uavhengige observatører og fagpersoner som kan gjøre profesjonelle vurderinger av situasjonen i landet, svarer Kallmyr som videre sier at landet faktisk har åpnet for hjelpeorganisasjoner den siste tiden.

Kritiserer besøket

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen i Venstre er sterkt kritisk til at Kallmyr og regjeringen bruker tid på å forhandle med Eritrea.

Foto: Olav Juven / NRK

Regjeringens støttepartier Venstre og KrF rister på hodet over at regjeringen i det hele tatt har dialog med det de kaller et av verdens verste regimer.

– Vi synes ikke noe om at den norske regjeringen ønsker å ha offisiell kontakt med Eritrea. Tvert imot bør vi fordømme landet på grunn av menneskerettighetssituasjonen som er der, sier nestleder i Venstre Ola Elvestuen.

– Det er en spesiell prioritering av regjeringen. Å bruke tid på å få til en returavtale med et land som er så lukket og som bryter så mange menneskerettigheter er ikke greit, fortsetter Olaug Bollestad i KrF.

I riktig retning

Gatesalg: fotball, kristne og muslimske plakater side om side i hovedgata i Eritreas hovedstad

Fotball, kristne og muslimske plakater side om side i hovedgata i Eritreas hovedstad.

Foto: Privat

– Utlendingsmyndighetene må ha god kjennskap til forholdene i landet før vi kan returnere folk. Det grunnlaget er ikke godt nok i dag. Vi har ikke vært nok inne i Eritrea til at vi kjenner de faktiske forholdene, sier Kallmyr til NRK.

– Vi dro til Eritrea for å få en bekreftelse på at de har tenkt til å overholde maksgrensen på 18 måneder i nasjonaltjenesten, samt sikre tilgang for observatører fra Norge slik at man får sett om endringene deretter faktisk blir gjennomført, og for å vurdere tilstanden i landet, fortsetter han.

Ettersom eritreiske myndigheter nå lover at landets nasjonaltjeneste skal ned til 18 måneder, mener den norske regjeringen at oppholdsgrunnlaget for asylsøkerne kan falle bort.

Godt fornøyd med turen

I løpet av besøket fikk Kallmyr se en kopi av den nye straffeprosessloven som landet lenge har jobbet med. Han har ennå ikke vurdert innholdet i loven, men mener den vil bli ekstremt viktig når det gjelder menneskerettighetsspørsmål, som hvor mange timer det skal gå før man blir fremstilt for fengsling.

(saken fortsetter under bildet)

Jøran Kallmyr i Eritreas hovedstad Asmara

Statssekretær Jøran Kallmyr i Eritreas hovedstad Asmara.

Foto: Privat

– Vi ser veldig positivt på den nye loven, så spørs det selvsagt hvordan den kan implementeres for å sikre rettferdig rettergang og en åpen prosess rundt rettergangen, sier Jøran Kallmyr.

Ifølge statssekretæren har norske myndigheter nå fått grønt lys til å sende fagpersoner og observatører som kan vurdere situasjonen i landet.

– Ikke som Nord-Korea

BBC World på hotellet

Hotellet viste BBC World og på internettkafeer var det tilgang til Facebook. Kallmyr fikk en langt bedre inntrykk av landet enn det han hadde ventet.

Foto: Privat

Hans inntrykk av Eritrea er langt bedre enn han var forberedt på.

– Mitt inntrykk er langt bedre enn jeg hadde trodd. Nå var vi riktignok kun i hovedstaden Asmara, men der gikk vi fritt rundt på kvelden, satt på vanlig restaurant, det var fullt av liv i gatene, TV-en i baren viste BBC World og det var internettkafeer med tilgang til Facebook, sier Kallmyr.

Han synes det blir galt å sammenlikne Eritrea med Nord-Korea.

– Det er store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter i Eritrea, men spørsmålet vi må få besvart, er om det er riktig at alle som kommer fra Eritrea skal få asyl i Norge.

– Vi politikere skal ikke vurdere landsituasjonen i Eritrea – det viktigste er at vi har fått sikret fagfolk tilgang. Så må vi undersøke hvordan situasjonen egentlig er før vi vurderer asylgrunnlaget, avslutter Kallmyr.

AKTUELT NÅ