Norge sender ny fregatt på piratjakt

Regjeringen planlegger å sende en ny fregatt til Adenbukta, noe som vil koste mellom 180 og 200 millioner kroner for seks måneder.

Fregatten KNM «Fridtjof Nansen»

Fregatten KNM «Fridtjof Nansen» var i Adenbukta for ett år siden.

Foto: Forsvaret / KNM «Fridtjof Nansen»

Den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen var for ett år siden i det samme området på et EU-oppdrag, den gangen havnet norske marinejegere i flere skuddvekslinger og somaliere ble drept.

– Norge må ta ansvar

Nå planlegger regjeringen og Sjøforsvaret ett nytt oppdrag, men det kommer til å koste penger. Kostnadene for seks måneders piratjakt ligger på mellom 180 og 200 millioner kroner.

– Som stor sjøfartsnasjon er det viktig at Norge er med og tar ansvar. Vi har gjort det tideligere og vi skal gjøre det igjen, sier forsvarsminister Grete Faremo til NRK.

Dermed ble Rederiforbundet og sjømannsorganisasjonene hørt.

De sendte nemlig tidligere i høst et brev til regjeringen der de ba om at Norge tar medansvar for å trygge liv og helse for sjøfolkene som seiler i farvannene ved Somalia.

Rederiene er hørt

Er det norske rederiene som har presset på?

– De har hatt en sterk stemme hele tiden og det skjønner jeg godt. Jeg har prøvd å vurdere og balansere de ulike utfordringene vi har, og ser nå en mulighet til å komme tilbake til Aden i 2012, sier Faremo.

Tall fra Den internasjonale skipsfartsorganisasjon (IMO) viser at piratene har lyktes i å kapre 37 skip i løpet av de første ti månedene i år, noe som er opp fra 33 skip i samme periode i fjor.

Da KNM Fridtjof Nansen var i farvannet utenfor Somalia mellom august 2009 og januar 2010 for å bistå EU-styrken i kampen mot sjørøvervirksomheten var det første gang den norske marinen var involvert i sjørøveroperasjoner i nyere tid.

Det er ennå ikke klart hvilken norsk fregatt som skal sendes nedover denne gangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger