NRK Meny
Normal

– Folk lurer på hvorfor han ikke ble stoppet

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har fått både kjeft og tyn for sine kritiske spørsmål om politiet etter 22. juli. Mandag, én time før 22. julikommisjonen legger frem sin rapport om håndteringen, svarer hun på dine spørsmål på NRK.no.

Bilde av Mette Yvonne Larsen i retten

Nå kan du sende inn dine spørsmål til bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det har vært et veldig spesielt år. Jeg har fått mye kritikk fordi jeg tidlig har stilt spørsmål ved politiets handlemåte, men jeg håper 22. julikommisjonens rapport tar tak i hvem som har ansvaret for at han (Anders Behring Breivik, red.anm) kunne holde på så lenge før han ble stoppet. Kanskje timingen har vært dårlig, men det har vært nødvendig å stille spørsmålene.

Mette Yvonne Larsen er nettgjest på NRK.no mandag fra 11.00 til 12.00, men du kan sende spørsmål her allerede nå.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen var den første som ble oppnevnt til bistandsadvokat etter at Anders Behring Breivik hadde tatt livet av 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya.

Hun var til stede i det første fengslingsmøtet med Behring Breivik tre dager etter terrorhandlingen, og hun er også én av dem som har stilt flest kritiske spørsmål til politiets håndtering av terrorangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya i offentligheten.

Når kommisjonen legger frem sin rapport midt på dagen mandag håper Larsen at ansvaret blir plassert der det hører hjemme.

Helt ned på enkeltpersonsnivå.

I over en time presset bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen de sakkyndige i retten fredag. Torgeir Husby ble synlig oppgitt flere ganger.

NETT-TV: Mette Yvonne Larsen er kjent for sine kritiske spørsmål. Her spør hun ut rettspsykiater Torgeir Husby under rettssaken.

Unnlatt å plasere ansvar

Det mener hun politiet har unnlatt å gjøre når de har vurdert egen innsats.

– De andre evalueringene har ikke vurdert andre handlingsalternativer enn de som ble valgt. Jeg forventer at kommisjonen gjør det og drøfter de valgene som ble tatt i lys av det, sier bistandsadvokaten til NTB.

Til NRK utdyper hun:

– Ingen har sett på hvor mange liv som kunne vært spart ved et alternativt handlingsmønster. Anders Behring Breivik brukte to timer fra bomben i regjeringskvartalet gikk av til han kom til Utøya. Hva ble gjort i det tidsrommet? Hva gjorde at han kunne holde på uforstyrret i tre timer fra bomben smalt? Hva hadde skjedd hvis oppmøtested hadde vært fergeleiet og ikke Storøya flere kilometer unna? Hvilke valg ble gjort og hvorfor?

Det håper hun rapporten vil gi svar på.

Hun håper også at rapporten gir svar på hvorfor bevæpnede politimannskaper på fergeleiet på landsiden sendte sivile i båter for å redde livredde AUF-ere som forsøkte å svømme fra Utøya for å redde livet, mens de selv ble værende på land til tross for at de var utstyrt med både våpen og beskyttelsesvester.

Politi på Utøya 24. juli

Politiet på Utøya noen dager etter terroren.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Da politiaksjonen var tema i rettssaken mot Behring Breivik fikk Larsen en storm av spørsmål på e-post og sms fra sine egne klienter og dem hun som koordinerende bistandsadvokat representerte i retten.

Én av e-postene inneholdt 60 spørsmål.

– Folk lurer på hvorfor Behring Breivik ikke ble stoppet på veien, hva som skjedde i Utvika, hvorfor den første politipatruljen ikke prøvde å finne en båt istedenfor å gå og dirigere trafikken og hvorfor de ikke takket ja til båt når de fikk tilbud om det. Det er et ekstremt detaljnivå i spørsmålene som nesten er umulig å beskrive, sier Larsen.

Frykter nytt nasjonalt traume

Da hun stilte spørsmålene under rettssaken ble hun klubbet ned fordi dommeren mente spørsmålene hørte hjemme hos 22. julikommisjonen.

Mette Yvonne Larsen

Send inn dine spørsmål til Mette Yvonne Larsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nå frykter hun et nytt nasjonalt traume dersom spørsmålene ikke blir besvart og ansvaret ikke blir plassert hos dem som hadde det i rapporten som overleveres statsminister Jens Stoltenberg klokken 12.00 mandag.

Larsen peker på at det er skapt enorme forventninger til hva kommisjonen skal gi svar på.

Politifolk, politikere og domstolen har nektet å svare på kritiske spørsmål i påvente at 22. julikommisjonen skal kaste lys over disse temaene i sin rapport.

Mette Yvonne Larsen er nettgjest på NRK.no mandag fra 11.00 til 12.00, men du kan sende spørsmål her allerede nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger