NRK Meny
Normal

Selvaag: – Bankmarkedet fungerer ikke

Siden desember har renteinntektene økt mens bankens egne lånekostnader faller. Men gevinstene beholder bankene selv, og lånekundene premieres ikke.

Renteinntektene øker mens bankens egne lånekostnader faller. Men gevinstene beholder bankene selv, og lånekundene premieres ikke.

Både Konkurransetilsynet og Selvaag mener alt ligger til rette for konkurranse mellom bankene. – Jeg mener at norske boliglånsrenter er historisk lave, sier Rune Bjerke, konsernsjef DNB.

Avdelingsdirektør ved Konkurransetilsynet, Gjermund Nese, mener bankene kan ha en felles interesse av å vente lengst mulig med å justere rentenivået.

Gjermund Nese

– Bankene kan ha en felles interesse av å bli sittende på gjerdet lengst mulig for ikke å utløse en priskrig, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet Gjermund Nese.

Foto: Reidun Duesund/Konkurransetilsynet

– Det finnes over hundre banker i Norge, og det gjør at det ligger til rette for en velfungerende konkurranse. Det er mye som tyder på at det er de største bankene som langt på vei styrer rentenivået, og disse baneke kan ha en felles interesse av å bli sittende på gjerdet lengst mulig for ikke å utløse en priskrig.

Bankene låner selv til pengemarkedsrente og prisen på disse pengene har falt på rekordlave nivåer. Siden desember i fjor har bankenes utlånsmargin økt.

Fungerer ikke optimalt

Administrerendedirektør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, mener at bankmarkedet ikke fungerer optimalt når ingen av bankene ønsker nye kunder.

– Hadde bankene senket renta så hadde de så klart fått masse kunder. Nå virker det som om alle sitter på gjerdet og venter på at en skal være førstemann.

Baard Schumann

– Det virker som om bankene sitter på gjerdet og venter på at en skal være førstemann, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Foto: Selvaag bolig

Historisk lav boliglånsrente

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke tar derimot kritikken med ro.

– Jeg håper Bård og Selvaag får solgt alle boligene de kan, men de må være klare over at boliglånsrenten i Norge er historisk lave og det er knalltøff konkurranse bankene imellom.

– Du mener at dere er billige?

– Jeg mener at norske boliglånsrenter er historisk lave, sier han.

Rune Bjerke

– Jeg mener at norske boliglånsrenter er historisk lave, sier Rune Bjerke, konsernsjef DNB.

Foto: DNB

Selvaag Bolig bygger over tre hundre leiligheter på Valle, øst i Oslo. De skal ut i et marked der boligprisene faller og mener at et rentekutt kunne bedret stemningen.

– Det hadde vært hyggelig med lave renter for boligmarkedet, men vi har solgt over 80 prosent av de boligene vi har under bygging, så vi bekymrer oss ikke så mye over det, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger