Hopp til innhold

Selgere brukte falske navn

Kundene ble kontaktet av en mann som kalte seg Gabriel og sa han ringte fra Elitele. Det virkelige navnet hans var Sohail.

Sohail Momtaz
Foto: NRK

Ledelsen i telemarketing-selskapet TMG Nordic hadde bedt ham bruke et navn som klang litt bedre.

Pakistanske Sohail Momtaz var strålende fornøyd sist høst, da han fikk seg jobb som telefonselger hos TMG Nordic i Oslo. Han hadde ventet lenge på en mulighet til å få vise at han var en solid arbeidstaker.

Oppdraget var å få folk til å tegne abonnement for strøm- og teletjenester.

Abonnementet skulle tegnes via Elitele, med strøm fra B2C Energy.

Dette er to selskaper som har ligget på klagetoppen hos forbrukermyndighetene.

Elitele og B2C Energy er begge selskaper i gruppen B2C Norge.

Elitele Broadcom AS var den som hadde kontrakt med TMG Nordic, via et tredje selskap, Scandinavian Sales Group Norge (SSG Norge).

Kontrakten med TMG er nå opphørt.

Sohail var ikke den eneste som var født under andre himmelstrøk og jobbet under falskt navn. En av kollegene kalte seg Susanne når hun snakket med kunder, en annen presenterte seg som Stian. NRK får bekreftet fra flere tidligere ansatte i TMG at beskjeden fra ledelsen var klar:

- Dersom dere bruker de opprinnelige navnene deres, kommer dere ikke til å få noe godt salg

Påkjenning

Sohail syntes det var en stor påkjenning å skulle gi seg ut for å være en annen.

- Dette var et veldig stort sjokk for meg. Det var første gang i livet jeg måtte skifte navn.

Men siden dette var den første jobben hans i Norge, bestemte Sohail Mumtaz seg for å godta premissene og heller konsentrere seg om å vise at han var en god selger. Etter hvert viste det seg at det også var andre forhold i selskapet som ikke var som de skulle. Han fikk ikke lønn for den jobben han hadde gjort, og sliter fortsatt med å få pengene utbetalt, to måneder etter at han sluttet.

Ombudet opprørt

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås blir opprørt når hun får høre at noen er blitt presset til å skifte navn fordi de er utlendninger.

- Tenk deg at du eller jeg får en jobb, får opplæring og så får vi vite at vi må skifte navn. Det synes jeg er hårreisende. Det handler om identiteten din og integriteten din. Her lages det et system som prøver å kamuflere hvilken etnisk bakgrunn folk har, så vidt jeg kan skjønne, og det er helt uakseptabelt.

Gangås kjenner godt til at utlendinger har endret navn på eget initiativ for å komme til intervju på jobber, for eksempel. Men det er første gang hun hører om at noen er blitt presset til å skifte navn. Hun vil gjerne ha saken til behandling hos ombudet.

Ledelsen i TMG Nordic ønsker ikke å bli intervjuet om saken. 

AKTUELT NÅ