Hopp til innhold

Selger skissebok for t-bane-taggere

Oslo T-banedrift er rystet over at bokhandlerne selger boka, som de mener oppfordrer til hærverk.

T-bane skisseblokk
Foto: Scanpix/NRK

Boka «T-Bane skisseblokk» er utgitt av Kontur Forlag og solgt i blant annet flere av bokhandlerkjeden Tanums butikker i Oslo.

Boka inneholder 40 skisser av t-banevogner, inspirert av Oslo T-banedrifts gamle røde vognsett.

På forlagets nettsider markedsføres boka slik:

«Her får du 40 blanke vogner som du selv kan dekorere med alt fra Wholecars til panels og end-to-ends, eller du kan rett og slett sønderbombe den med tags og throw ups! Den beste måten å lage den ultimate skissa på.»

– Oppfordrer til lovbrudd

Bjørn Rydmark

Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift.

Foto: Anne Linn Ensby/NRK

Kommunikasjonssjef i Oslo T-banedrift Bjørn Rydmark er ukjent med boka, men reagerer når NRK gjør ham oppmerksom på den:

– Jeg er rystet og sjokkert. Bare på t-banen koster tagging samfunnet 30 millioner kroner i året. I tillegg fører den til en alvorlig verdiforringelse av vognene, sier Rydmark som oppfatter boka som en oppfordring til å drive ulovligheter og hærverk.

– Vi kommer til å engasjere juridisk ekspertise for å se på lovligheten av dette, sier Rydmark til NRK.

– Har utvist dårlig skjønn

Bjørn Rydmark sier han er kritisk til at bokhandlerkjeden Tanum har tatt inn boka i sortimentet sitt.

Administrerende direktør i Tanum Anne-Regine Bakstad legger seg langflat når NRK gjør henne oppmerksom på boka som selges i to av hennes butikker:

– Etter at dere gjorde oss oppmerksomme på dette, fjernet vi disse bøkene fra de butikkene det gjelder. Heller ikke vi ønsker hærverk på t-banen, sier Bakstad som forklarer glippen med at innkjøpet til forhandlerne er delegert ut.

– Her har noen utvist veldig dårlig skjønn. Vi kommer derfor til å skjerpe opplæringen av innkjøperne. Dette er veldig beklagelig, og jeg legger meg helt flat, sier Bakstad til NRK.

– Ingen baktanker

Martin Berdahl Aamundsen er daglig leder i Kontur forlag, som spesialiserer seg på litteratur om urban kultur.

Han synes det er uforståelig at Rydmark reagerer på skisseblokka som første gang ble utgitt i 2006.

T-bane skisseblokk

Utgiverne mener dette er uskyldig moro.

Foto: Faksimile

– Dette var tenkt som en artig liten sak. Det er ingen baktanker bak den, men det er typisk Sporveien å gripe tak i halmstrå i kampen mot taggerne, sier Aamundsen som sier boka har solgt greit:

– Folk synes den er kjempemorsom, og ut fra tilbakemeldingene jeg har fått, er det stort sett voksne folk i 30-årsalderen som kjøper den. Det er vel ikke akkurat dem man forbinder med tagging, sier Aamundsen til NRK.

– En avlastning

Bjørn Rydmark sier de har registrert en jevn økning i taggingen det siste halvåret, og mener skisseboka kan være med på å bidra til at folk tagger mer.

Nye t-banevogner tagget ned

– T-banetaggingen øker i Oslo.

Foto: Oslo T-banedrift

– Vi har i alle år talt mot lovlige taggevegger. Disse veggene brukes av taggerne for å trene seg opp før de går løs på t-banen. En skisseblokk som dette er også utmerket å trene på, sier Rydmark.

Aamundsen snur problemstillingen på hodet, og tror boka kanskje kan være med på å føre til mindre tagging:

– Hva om denne boka kan være en avlastning for dem som tagger? Da kan de heller få utfolde seg der. Lovlige vegger er jo det, og gir en mulighet for dem som ønsker å uttrykke seg mer kunstnerisk, sier Aamundsen.

AKTUELT NÅ