Vil gjenreise tilliten til pengebruken

Flere ministere og eks-ministere må mandag forklare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité hvordan de deler – eller delte – ut tilskudd.

Per-Kristian Foss

I dag møter Per-Kristian Foss seg selv i døra til Stortingets kontrollkomité.

Foto: NRK

Etter at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken måtte forlate jobben da tildelingen av midler til Jenteforsvaret ble kjent, startet komiteen en full gjennomgang av departementenes måte å behandle slike saker på.

Full gjennomgang

Derfor ble samtlige departementer bedt om å gjennomgå alle tilskuddene som ble gitt i 2011.

Mandagens høring er et ledd i komiteens gjennomgang.

– Komiteen er nesten ferdig, og regner med å avslutte arbeidet i løpet av oktober, sier komiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Han mener gjennomgangen har vært nødvendig for å gjenreise tilliten til at ordningene brukes slik regelverket bestemmer – og at regelverket er godt nok.

– Ikke impuls-bevilgninger

Martin Kolberg

Martin Kolberg, Ap

Foto: NRK

– Det viktigste i dagens høring er det som knytter seg til om man har fulgt økonomireglementet, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

– Vi vil sjekke at man ikke så å si har bevilget penger på impuls, eller med en utilfredsstillende saksbehandling, sier Kolberg.

Komiteen har allerede gjort det klart at den grundige gjennomgangen ikke har avdekket mange klare, alvorlige overtramp når det gjelder måten tilskuddsordningene er brukt på.

I den åpne høringen mandag møter derfor justisminister Grete Faremo (Ap), tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV), en av hennes forgjengere, Laila Dåvøy (KrF), finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

Foss på begge sider

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland

Foto: NRK

SVs Hallgeir Langeland sier at det ikke har vært noe eget poeng å innkalle ministere som i dag tilhører opposisjonen.

– Men det er tydelig at det har vært en ukultur i departementene, og den er det viktig å få ryddet opp i, sier han.

Per-Kristian Foss kommer til å sitte på begge sider av bordet i høringen, både som innkalt tidligere finansminister og som medlem av kontrollkomiteen.

– Det er helt uproblematisk. Arbeiderpartiet har ønsket å høre både nåværende og tidligere finansminister, og da oppfyller jeg gjerne det ønsket, sier Foss.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i arbeid under en tidligere høring. Komitéleder Anders Anundsen til v.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger