Hopp til innhold

Seks koronarelaterte dødsfall i Norge hver dag

45 personer døde av koronarelaterte årsaker forrige uke. Blant de eldste er situasjonen alvorligere enn den har vært i hele 2021.

Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus

Koronasmitten i Norge øker, og tallet på innleggelser og dødsfall går opp.

Foto: Katrine Sunde / Helse Bergen

Koronaepidemien fortsetter å øke i omfang, slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast i sin nye ukerapport.

For femte uke på rad er antallet ukentlige dødsfall økende. I uke 46 ble det registrert 45 koronarelaterte dødsfall, tre flere enn uka før. Gjennomsnittsalderen på disse var 85 år.

Det betyr at det dør seks personer av koronarelaterte årsaker i Norge hver dag.

Det er det høyeste registrerte antallet dødsfall i hele 2021, og nært tilsvarende nivå som i begynnelsen av pandemien, skriver FHI.

Mellom 30–110 nye innleggelser

Forrige uke ble det registrert 14.626 koronatilfeller i Norge, en økning på 2810 fra uka før. Aldri før under pandemien har flere blitt registrert smittet på en uke. I Bergen har smittetallet doblet seg i løpet av en uke.

FHI skriver at hvis smittetrenden fortsetter slik den i gjennomsnitt har gjort siden 1. november, venter de mellom 30 og 110 nye innleggelser på sykehus om tre uker.

De poengterer at prognosen er usikker, blant annet fordi effekten av oppfriskningsdosen hos de eldste ser ut til å ha begynt å slå inn.

Prognose, FHI

Skulle prognosen til FHI vise seg å bli sann, vil sykehusene snart få det største antallet innlagte i løpet av hele pandemien.

Foto: Ukesrapport, uke 46, FHI

Den største økningen på innleggelser, ventes blant de eldste aldersgruppene. For det er særlig de eldste som rammes nå.

– Det er først og fremst på sykehjem at vi har sett en økning i registrerte dødsfall, sier avdelingsdirektør i FHI Line Vold.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI.

Foto: Berit Roald / NTB

Dødsfall ved sykehjem og lignende institusjoner mer enn doblet seg i uke 44 og 45.

Det er nå flere dødsfall på sykehjemmene enn på sykehus, skrev FHI i den forrige ukesrapporten.

– Vi mener at man nå må ha et raskt tempo på oppfriskningsdosene, nettopp for å beskytte de eldste, sier Vold.

Færre innlagt på sykehus

Etter en økning i sykehusinnleggelser de siste fire ukene, var det en nedgang i uke 46.

146 personer ble lagt inn på sykehus med covid-19 som hovedårsak forrige uke, etter 163 uka før. 35 prosent av dem var uvaksinert, mens 60 prosent var fullvaksinert. 20 ble lagt inn på intensivavdeling, 7 færre enn uka før.

Nå er det viktig med fokus på bedre beskyttelse for uvaksinerte og de eldste i samfunnet.

«Det er nødvendig å minne alle uvaksinerte voksne om at vaksinasjon kan beskytte dem mot alvorlig sykdom. Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil forhåpentligvis beskytte dem ytterligere, og kommunene må gjennomføre denne vaksineringen så snart som mulig», skriver FHI.

Line Vold er likevel klar på at vaksine ikke kan redde alle liv.

– Vaksinene virker ikke hundre prosent så vil fortsette så se sykehusinnleggelser og vil se også dødsfall på grunn av covid-19, sier hun.

– Oppfriskningsdoser vil hjelpe

Immunolog Anne Spurkland sier til NRK at utviklingen vi ser nå ikke er veldig overraskende. Hun mener det ikke er tiden for å innføre like drastiske tiltak som vi har hatt tidligere.

– Skal man begynne å leve med koronaviruset så kan man ikke ha ambisjon om at det skal være null som dør av sykdommen.

Professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo.

Immunolog Anne Spurkland mener helsemyndighetene ikke hadde regnet med at smittetoppen kom så fort.

Foto: HEIDI KLOKK / NRK

Vi må både godta noen flere tiltak og at noen flere kommer til å dø av covid før pandemien er over, sier Spurkland, som legger til:

– Oppfriskningsdoser vil hjelpe. Det er for tidlig å se effekten av dem.

Trenger tiltak alle forstår

Myndighetene har åpnet for lokale tiltak. Ellers prioriterer de å gi oppfriskningsdoser til de eldste, og anbefaler at folk blir flinkere til å holde avstand og unngår å håndhilse.

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er klokkeklar på at dette ikke er nok.

– Jeg mener dette koster så mye for samfunnet, i stedet for å gjøre noen gode, skikkelige smitteverntiltak som alle forstår.

Bjørg Marit Andersen

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er ikke enig i det hun ser på som et forsøk på å alminneliggjøre korona.

Foto: NRK

Andersen savner tydeligere oppfordringer fra myndighetene om å holde avstand, ha god håndhygiene og bruke munnbind der det ikke er mulig å holde avstand.

– Det er ikke godt nok. Helsemyndighetene bør tenke alvorlig på å bruke påbud. I hvert fall når det gjelder tiltak som ikke er en stor belastning for folk flest, og som stopper pandemien, sier smittevernprofessoren.

– Det dyreste vi gjør nå er å la denne pandemien gå. Det vil koste veldig mye for helsetjenesten i framtiden med mange mennesker som kanskje får senskader, sier hun videre.

Vurderer tiltak fortløpende

FHI er bekymret for en videre utvikling med et stort antall innlagte med covid-19.

– Fordi det gir et stor trykk på helsetjenestene våre, sier Vold og for forklarer at det ikke bare er covid-19 som gir utfordringer nå i helsetjenesten.

– Det er sykefravær. Det er mangel på vikarer. Det er mangel på plasser i kommunene som man kam utskrive pasientene til. Det er andre infeksjonssykdommer som også gir luftveisinfeksjoner og innleggelser, sier hun.

Oslo universitetssykehus bestemt fredag å redusere den kirurgiske aktiviteten med 10 prosent de neste to ukene, da hadde sykehuset allerede hatt redusert kapasitet i to uker. Ledelsen måtte frigjøre kapasitet for å håndtere smitteøkningen av både korona og RS-virus.

Statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol besøkte mandag Ahus. Seksjonsoverlege ved intensivavdelingen, Ole Kristian Fossum, gjorde det klart at han er lite imponert over tiltakene regjeringen har satt inn.

Støre og Kjerkol besøker Ahus

Det har vært full trøkk på intensivavdelingen på Ahus de siste ukene. Mandag besøkte statsministeren og helseministeren sykehuset.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Kjerkol forstår at enkelte ønsker strengere tiltak, men mener det ikke er nødvendig nå.

– Vi har en løpende dialog både med kommunene og statsforvalterne, samtidig som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gir oss faglige anbefalinger. Det er helheten vi må passe på, både det å beskytte liv og helse, men også samfunnets strukturer og økonomien, sa Kjerkol på Ahus mandag.

– Det er ingen lette vurderinger når vi er gjenåpnet, men vi er villige til å sette inn strengere tiltak hvis vi mener det er riktig.

AKTUELT NÅ