NRK Meny
Normal

Se! Vi hadde høyere gjeld enn Hellas

Hvordan skjedde dette? For under 30 år siden var Norge høyere belånt enn Hellas var på samme tid.

Hellas gigantiske lån

HVA SKJEDDE? Statsminister i Hellas Andreas Papandreou med Norges statsminister Gro Harlem Brundtland i 1988. Til høyre, dagens statsledere. Oversikten viser hvordan den greske bruttogjelden har vokst siden 1986. Norge har lavest gjeld i prosent av BNP. Italia (132 %), Frankrike (95 %) og Tyskland (73 %) befinner seg mellom oss og Hellas. KILDE: IMF

Foto: Scanpix/NRK montasje

Paul Knutsen

Paul Knutsen, professor ved Høgskolen i Lillehammer.

Foto: Høgskolen i Lillehammer

Fortsettelsen av historien forklarer en ekspert med greske løgner og et for sterkt ønske om å bli med i eurosonen.

– De snek seg med på falske premisser ved å sminke på tallene. Hellas skulle aldri vært med i eurosonen, sier samtidshistoriker og professor Paul Knutsen ved Høgskolen i Lillehammer.

Natt til lørdag ble det klart at parlamentet i Hellas støtter den greske regjeringens forslag om økonomiske reformer i Hellas.

– Trenger Marshallhjelp

EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det greske reformforslaget danner et grunnlag for en ny låneavtale, sier en EU-kilde til Reuters.

Professor Knutsen mener den eneste måten å hjelpe Hellas og Europa på nå er en form for Marshallhjelp.

– Bruttonasjonalproduktet minker og derfor blir det en dobbeleffekt når lånene øker. Landet trenger en form for Marshallhjelp. De utgjør bare to prosent av EUs folketall. Jeg synes Tyskland burde ettergitt og vært mer sjenerøse, sier Knutsen.

1981, 1991, 2001

Det er tre årstall som er viktige for å forklare gjeldskrisen i Hellas før finanskrisen for alvor slo innover Europa i 2009.

1981: Hellas ble med i EU og landet gikk løs på to tiår med lånefinansiert vekst.

– Det gikk tilsynelatende veldig bra. Landet hadde lagt bak seg militærdiktaturet, og fikk økonomisk vekst. EU er jo basert på en idé om fred og fremskritt, og det så ut som at dette også gjaldt det nye medlemmet Hellas, i likhet med militærdiktaturene Portugal og Spania som også var blitt EU-medlemmer, sier Knutsen.

1991: Maastricht-traktaten ble undertegnet, og EF ble erstattet av EU.

– Maastricht-traktaten hadde et kriterium om at EU-landene ikke skulle ha mer statslån enn 60 prosent av bruttonasjonalproduktet. Da euroen ble innført i 1999 oppfylte ikke Hellas kravet. Landet hadde omtrent like mye gjeld som bruttonasjonalproduktet, sier Knutsen.

2001: Hellas ble med i eurosonen på falske premisser.

– I 2001 hadde de fått Goldman Sachs til å fikse på tallene. Lånefinansiering ble sterkere fordi de da kunne låne penger til tysk rente. De fortsatte å sminke på tallene, og det gikk bra til 2009 da finanskrisen skylte innover Europa, sier Knutsen.

Laster Twitter-innhold

Professoren trekker frem OL i Aten i 2004 som et eksempel på «overstretch».

OL-bom

– Det var voldsomme greier og stor prestisje selvfølgelig. Og det tror jeg i stor grad var et tapsprosjekt. Men det ble kamuflert i og med at Hellas ble med i eurosamarbeidet i 2001, sier Knutsen.

Det viste seg at det greske underskuddet på statsbudsjettet var nesten på 14 prosent i 2009.

– Det er eksepsjonelt høyt og regjeringen måtte gå kanossagang og be om hjelps, sier Knutsen.

Gjeldstoppen

Hellas ligger på gjeldstoppen i Europa, men flere land har en bruttogjeld på over 100 prosent. Tallene i grafikken er rundet oppover.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

– Pasienten holdt på å dø

Troikaen ESB, IMF og EU-kommisjonen ga lån, men stilte samtidig krav om å reformere og pekte på et råttent system med kameraderi og korrupsjon.

– Et krav fra troikaen var innstramming på pensjon og lønn skulle ned. Medisinen førte til at pasienten holdt på å dø. Det var mange nødvendige reformasjoner, men mange skjedde med at det ikke fungerte slik det skulle og arbeidsledigheten økte. Det førte til at sentrum-venstre-koalisjonen Seryza vant frem, sier Knutsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger