Hopp til innhold

Se de iskalde kunststykkene

Lyspilarer, kunstige skyer, bisoler og forfrosne selfier. Nå gir kulden væropplevelser av det sjeldne slaget.

Lyspilarer i Oslo

LYSPILARER OVER OSLO: I natt og i morgentimene har folk i Oslo-området kunnet se et sjeldent lysfenomen på himmelen, såkalte lyspilarer.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Det siste døgnet har spektakulære ispilarer strukket seg mot Oslo-himmelen. Dette er bare ett av flere fenomener som fascinerer i kulda.

1) Lyspilarer – ikke nordlys

I natt og i morgentimene har folk i Oslo-området kunnet se et sjeldent lysfenomen på himmelen, såkalte lyspilarer.

– Jeg har bare ventet på dem nå når det endelig ble kaldt nok. Sist vi hadde mange var den kalde vinteren 2009/2010, forteller TV-meteorolog John Smits.

Lyspilarer over Oslo
Foto: Sune Wendelboe

Smits forklarer at slike lyspilarer kan oppstå når det er kaldt vær, kaldere enn minus 10, og ganske lavt vanndampinnhold i lufta. Det må ikke forveksles med nordlys.

– Det er et optisk fenomen hvor lyset fra lyskilder på bakken brytes og reflekteres i små isplater. For å danne lysstripene, som altså er et optisk bedrag, må de aller fleste av isplatene sveve rundt i lufta i samme orientering, gjerne liggende. Da blir brytningen og refleksjonen av lyset fra en lyskilde det samme, og lyset sett fra øyet til den som ser på samles i en ganske konsentrert stråle.

Smits synes lyspilarene er flotte å se på.

– Jeg lar meg begeistre av alle slags fenomener som skapes av meteorologiske forhold. Og pilarene er jo flotte å se på – og ikke til bry for noen.

  • En mer detaljert forklaring på hvordan lyspilarer oppstår, kan du lese her: atoptics.co.uk

2) Tamsnø og kunstige skyer

Kunstige skyer er et annet fenomen du kan se på Oslo-himmelen akkurat nå. Kanskje finnes de også andre steder i landet? Skyene blir født i skianleggene, hvor snøkanonene nå går for fullt.

Kunstsnøproduksjon

GODE FORHOLD: Oslo skisenter benytter kulda til å lage kunstsnø, eller tamsnø. Den blir god å ha dersom mildværet vender tilbake.

Foto: @skikurs.no / Instagram

De kunstige skyene blir til når ørsmå ispartikler fra snøkanonene driver av gårde med vinden. Disse fungerer som frysekjerner for vanndamp i lufta og på den måten blir det dannet nye skyer eller tåke.

– Du kan til og med oppleve et lett snøfall et godt stykke unna snøkanonene, sier Smits.

Kunstsnøen, av stadig flere også kalt «tamsnø», blir ikke varslet av Yr og meteorologer, legger Smits til. I værvarslingen er det bare «villsnøen» som gjelder, sier han med et smil.

3) Dråpene som ikke falt

Ute i naturen står livet på vent når kulden herjer. Se de vakre bildene av vannet som stilnet og dråpene som ikke falt:

4) Tre soler på en gang

Under en biltur mot Sverige fikk Nina Hammer nylig et spektakulært syn.

– Det var den fineste soloppgangen jeg noen gang har opplevd. Det så til tider ut som det var tre soler. Det var iskaldt ute, men bilder måtte jeg ta, forteller Hammer.

Det Hammer har sett kalles bisol og er et optisk fenomen - akkurat som lyspilarene. I motsetning til pilarene blir bisolen skapt av naturlig sollys og ikke av lyskilder på bakken.

Bisolen kommer til syne nåe solstrålene treffer iskrystaller i lufta (de må være sekskantede og flate). Ofte befinner disse iskrystallene seg i høye slørskyer, men de kan også bli til i lavlandet når det er ekstra kaldt. Da fryser vanndampen i lufta, og blir til iskrystaller.

  • En mer detaljert forklaring på hvordan bisolen, også kalt en halo, oppstår, kan du lese her: atoptics.co.uk

5) Iskalde selfier

Noen trosser kulda og legger ut på tur disse dagene. Det gir ekstre morsomme selfier med is både i barten og andre steder.

Anne Marit Øian: Sånn en blir seende ut i deilige -35,9 grader i Folldal
Foto: Anne Marit Øian

Har du tatt flotte eller morsomme bilder i kulda? Del gjerne med oss på emneknagg #YRno og se flere flotte bilder her!

Les også om den røde himmelen som har blitt snakkisen i Finnmark disse dagene.

AKTUELT NÅ