NRK Meny
Normal

Oppfordret til protester mot omstridt svensk politiker

Lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, måtte ta pauser i sin valgtale da protestene ble for høylytte.

Jimmie Åkesson ble møtt av demonstranter

DÅRLIG MOTTATT: Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna var ingen populær mann utenfor Stortinget i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mange hadde møtt opp for å få med seg Jimmie Åkessons valgtale til svenske velgere i Norge. På forhånd varslet organisasjonen Vepsen at de kom til å snu ryggen til politikeren.

– Partiets brudd med den nazistiske fortiden virker simpelthen ikke helhjertet, står det på Vepsens nettsider.

Sverigedemokraterna er blitt møtt av lignende demonstrasjoner også under valgkampen i Sverige. Men Åkessons stabssjef ser ut til å ta det hele med ro.

– Det er nok ikke første gang den ekstreme venstresiden dukker opp under våre arrangementer, sa Åkessons stabssjef i forkant av talen.

Kontroversielt parti

Under valget i 2010 ble Sverigedemokraterna for første gang valgt inn i Riksdagen. Partiet har nå 20 mandater, etter å ha fått en oppslutning på 5,7 prosent.

Det vekket sterke reaksjoner da partiet, som har vært forkjempere for en svært streng innvandringspolitikk, ble valgt inn. I forkant av valget gikk svenske sjefredaktører ut på lederplass og advarte mot å stemme på partiet med begrunnelsen at de spredte fremmedfrykt.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

OMSTRIDT: Det er varslet protester når Jimmie Åkesson skal tale til svenske velgere i Norge.

Foto: FREDRIK PERSSON / NTB scanpix

Blant annet ble det under valgkampen sagt fra partiet selv at de ikke bare ønsket å stanse innvandringen, men også kaste ut innvandrere som hadde fått opphold.

Partiet er blitt knyttet til nazismen, men har beveget seg i en mer demokratisk retning siden oppstarten i 1988. Det blir likevel omtalt som et fremmedfiendtlig parti i en statlig utredning fra 2012.

På meningsmålinger har partiet ligget på en oppslutning på omtrent ti prosent, men ingen av de andre partiene har ønsket å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Svensk valgkamp i Oslo

Svenske aviser mot Sverigedemokraterna

MOTSTAND: Før valget i 2010 oppfordret både Aftonbladet og Expressen leserne til å ikke stemme på Sverigedemokraterna.

Foto: Lundahl, Pontus / NTB scanpix

I likhet med flere andre svenske toppolitikere og partiledere legger Åkesson turen innom Oslo som en del av sin valgkampturné. Med 50.000 svensker bosatt i hovedstadsområdet i Norge, kan de få betydning for valgresultatet 14. september.

Folkpartiet, Moderaterna og Sosialdemokraterna skal også besøke den norske hovedstaden, og tre uker før valgdagen åpner Vänsterpartiet valgbod i Oslo sentrum, sammen med sitt norske søsterpartiet SV.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger