Hopp til innhold

– Satser mer på alkohol enn frukt og grønt

SV-leder Audun Lysbakken mener Folkehelserapporten 2014 bør være en alvorlig vekker for regjeringen. – De er mer opptatt av å utvide taxfreekvoten enn å tilby grønt til skolebarna.

audun lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken sier Folkehelserapporten er en dramatisk understrekning av hvor stort klasseskillet i Norge er.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I rapporten som ble lagt frem mandag, beskriver Folkehelseinstituttet (FHI) store forskjeller i sykelighet og dødelighet i den norske befolkningen.

Personer med høyere utdanning og inntekt spiser sunnere og røyker mindre. De kan også forvente en langt høyere levealder sammenliknet med personer med lavere utdanning og inntekt.

– Regjeringen og helseministeren har parkert de to viktigste satsingene på folkehelse. De har fjernet frukt – og grøntordningen i skolen, og de vil ikke øremerke midler til flere helsesøstre og helsestasjoner, sier Lysbakken.

Han mener de bruker nesten like mye penger på å utvide tax free-kvoten som de har tatt fra frukt og grønt til barn.

– Det er en ganske utrolig prioritering når vi nå vet det vi vet om folkehelse i Norge. De flytter penger fra frukt og grønt til mer alkohol, sier han.

– Lysbakken bommer

Tone W. Trøen

Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen mener Lysbakken ikke treffer med kritikken.

Foto: Stortinget.no

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen synes ikke Lysbakken treffer med sammenligningen.

– Det som virkelig utjevner forskjeller i samfunnet, er en god skole, og det aller viktigste vi gjør er å satse på læreren – det er læreren som sikrer at vi utjevner forskjellene, sier Trøen.

Hun mener regjeringen gjør veldig mye på det forebyggende helsearbeidet i kommunene, og peker på at de øker bevilgningene i kommunene til helsestasjonstjenestene med 200 millioner – i tillegg til de 180 millionene som ligger der.

– Store forskjeller

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier gjennomsnittstallene i rapporten skjuler store forskjeller.

– Vi ønsker selvfølgelig en situasjon hvor hvert enkelt menneske som fødes i Norge har like muligheter for god helse, men sånn er det ikke, sier han.

Lysbakken mener rapporten er en dramatisk understreking av hvor stort klasseskillet i Norge er, og at klasseskiller ikke bare er noe som måles i kroner og øre, men i antall leveår og livskvalitet og helse.

– Helsepolitikken må handle om hvordan vi skal forebygge, og ikke bare om hvordan vi skal reparere. Det trengs mat og fysisk aktivitet i skolen, sier Lysbakken.

Tall fra Helsedirektoratet i fjor viser også at personer med høy utdanning spiste mer og frukt og grønnsaker enn personer med lav utdanning.

– Det er mange faktorer for å bygge god folkehelse. Vi kommer med en ny folkehelsemelding neste år, og mange av de innspillene som kommer fra rapportene til Folkehelseinstituttet Helsedirektoratet vil være viktige innspill i det arbeidet, sier Trøen.

Lav levealder i Osloas østlige bydeler

AKTUELT NÅ