SatsElixia dropper pull-ups fra intensive treningsøkter

Landets største treningskjede Sats Elixia jobber nå med å fjerne pull-ups-øvelser fra utvalgte gruppetreningstimer for å unngå at kundene får alvorlige overbelastningsskader.

Landets største treningskjede Sats Elixia jobber nå med å fjerne pull-ups-øvelser fra utvalgte gruppetreningstimer for å unngå at kundene får overbelastningsskader som rabdomyolyse.

VIDEO: PT-ansvarlig Christian Roness viser feilen som kan føre til overbelastning ved pull-up-øvelser.

NRK har i en rekke artikler satt søkelys på at stadig flere trener seg syke og havner på sykehus som følge av overbelastning under styrketrening.

Flere idrettseksperter har rettet kritikk mot treningssentre og personlige trenere. Ekspertene mener at disse ikke tar nok ansvar med å forebygge belastningsskader som rabdomyolyse, en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av muskelceller.

Anita Asplund, regionsdirektør i Sats Elixia

Anita Asplund, regiondirektør i Sats Elixia

Foto: Sats Elixia

– Med 200.000 medlemmer hos oss hender det dessverre at medlemmer får skader under trening, og et fåtall av alvorlige tilfeller som rabdomyolyse, sier Anita Asplund, regiondirektør i Sats Elixia.

– Jeg vil presisere at det er svært sjeldent, men så langt har vi registrert under ti tilfeller av denne typen skade blant våre medlemmer. Vi justerer nå innholdet i utvalgte gruppetreningstimer for å redusere faren for ekstrem muskelbelastning, sier Asplund.

Scott Owen, PT-ansvarlig i SATS ELIXIA

Scott Owen, PT-ansvarlig i Sats Elixia

Foto: Sats Elixia

Fjerner pull-ups

Deler av deres gruppetreningskonsept «Performance» tilpasses i skrivende stund, for å fjerne de elementene som kan føre til overbelastninger, opplyser treningsgiganten til NRK.

– Vi valgte i første omgang å utelukke alle stangøvelser, som baseløft og olympiske løft, fra våre Hi-intensity timer. I ettertid har vi også kommet frem til at vi ønsker å fjerne pull-ups og chin-ups-øvelser fra våre Performance hi-intensity-timene, skriver Scott Owen, PT-ansvarlig i Sats Elixia.

Han forteller at temaet ble tatt opp til diskusjon etter at de så utviklingen i treningstrendene.

– Utviklingen i treningsmiljøet og ønsker om raske resultater og tøffe økter fører til at vi oftere kommer i kontakt med situasjoner der slike belastningsskader kan oppstå. Vi ønsker å sende et budskap til medlemmene våre om at treningen skal være utfordrende, men forsvarlig, skriver Owen i en e-post til NRK.

Christian Roness er personlig treneransvarlig og har ansvaret for Hi-intensity-timene som nå skal endres.

– Dette er i utgangspunktet tunge øvelser som de aller fleste sliter med å utføre ordentlig. Når vi i tillegg øker intensiteten, merker vi at folk har en tendens til å hjelpe til med beina ved å hoppe opp, sier Roness.

– Dersom folk hjelper til mer enn det muskulaturen egentlig greier, da har man en større sjanse til å overbelaste musklene, sier Roness.

– Ikke øvelsene som er problemet

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi, Norges Idrettshøgskole

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi, Norges idrettshøgskole

Foto: Simon Solheim / NRK

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi på Norges idrettshøgskole, sier det er fint at treningskjedene tar mer ansvar for å forebygge skader.

– Men det er viktig å huske at det ikke er øvelsene i seg selv det er noe galt med, men utførelsen av disse øvelsene, sier Raastad.

– Det er viktigere for treningssentrene å passe på at de introduserer øvelsene til kundene på riktig måte. Alltid start opp forsiktig og aldri utfør en ny øvelse til utmattelsespunktet, anbefaler Raastad.

– Pull-ups er absolutt en øvelse som vi anbefaler til våre medlemmer, så lenge det blir utført under gode forhold. Vi kommer til å beholde pull-ups i styrketimene våre hvor vi fokuserer mer på riktig teknikk og styrke, sier Roness.

Sats Elixia sier til NRK at de har valgt å informere alle deres personlige trenere om rabdomyolyse, fra hva som kan utløse tilstanden til hvordan den kan forebygges.

– Vi jobber kontinuerlig med å videreutdanne våre instruktører slik at de er kjent med hva overtrening kan medføre. Våre instruktører skal bidra til at medlemmene får et treningstilbud som er tilpasset deres treningsnivå, og det innebærer at de må si fra når medlemmets ambisjonsnivå er for høyt, sier regiondirektør Anita Asplund.

SISTE NYTT

Siste meldinger