Hopp til innhold

SAS tapte mer enn ventet – regner med ytterligere 200 millioner i «virussmell»

Underskuddet i perioden november til januar var større enn ventet. SAS regner også med å tape rundt 200 millioner svenske kroner på flyvninger som er kansellert på grunn av virusutbruddet.

Rickard Gustafson, SAS

TAPER PENGER: SAS-sjef Rickard Gustafson sier den siste tidens synkende drivstoffutgifter er positivt for selskapet. Likevel tapte selskapet over én milliard svenske kroner i 1. kvartal.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

SAS hadde et underskudd før skatt på over én milliard svenske kroner før skatt i perioden fra november i fjor til januar i år. Det kommer frem i regnskapet som ble lagt fram onsdag.

I tillegg har SAS regnet på hvor mye de regner med å tape på kansellerte ruter til Kina som følge av koronaviruset.

SAS flyr rundt 250.000 passasjerer til og fra Shanghai og Beijing hvert år, og bortfallet av inntekter fra kansellerte flyvninger i februar og mars ventes å bli på rundt 200 millioner svenske kroner.

Flyselskapet har kansellert alle flyvninger til disse to byene frem til slutten av mars.

Finansdirektør i SAS, Torbjørn Wist sier til NRK at selv om de kansellerte flyvningene vil føre til et inntektstap for flyselskapet, så vil det ikke ha noen særlig resultatseffekt.

Så lenge virusutbruddet har et begrenset omfang tror ikke Wist at det vil ha en stor effekt på inntjeningen.

– Men det er klart at det er en forutsetning for at koronaviruset ikke blir langvarig og øker i omfang. Det er klart begynner den å påvirke sommertrafikken så vil det være like kjipt for SAS som for alle andre flyselskaper, sier han til NRK.

Så langt er over 77.000 smittet og over 2600 døde i Kina. Det første smittetilfellet med det nye coronaviruset ble registrert i Wuhan i Hubei-provinsen i desember.

Falt seks prosent

I rapporten trekker flyselskapet SAS frem at inntektene øker, men at dette motvirkes av blant annet negative valutaeffekter, mindre etterspørsel i deler av hjemmemarkedet og omlegging til ny regnskapsstandard.

Underskuddet før skatt øker fra 576 millioner svenske kroner i første kvartal i fjor til 1.087 millioner svenske kroner i samme periode i år.

Nyheten gjør at SAS-aksjen falt seks prosent på børs fra start.

– Den svenske og norske kronen er fortsatt svak mot den amerikanske dollaren og euroen. Dermed øker våre kostnader og også prisnivåene for kunder som reiser utenlands. På den annen side gir den siste tidens synkende drivstoffpriser en positiv utvikling, sier konsernsjef Rickard Gustafson i kvartalsrapporten.

Tror på overskudd

Han understreker at markedet er utfordrende, men at passasjertallet har økt med 1,5 prosent. Markedsandelen i Skandinavia har økt med 1,6 prosentpoeng til 29 prosent.

– Første og andre kvartal i luftfarten er alltid utfordrende fordi det er et helt annet inntektsgrunnlag om vinteren, sier Wist.

Dagens Næringsliv skriver at tre meglerhus forventer at SAS fortsatt klarer et overskudd før skatt på cirka 800 millioner svenske kroner for hele regnskapsåret ut oktober i år.

Fly på Oslo lufthavn

SAS-fly inn mot landing på Gardermoen. På grunn av virusutbruddet regner selskapet med å tape 200 millioner kroner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger