NRK Meny
Normal

SAS henter nordmenn på Svalbard

SAS flyr fra Trondheim til Svalbard for å hente en gruppe på 140 personer som sitter fast på grunn av flyforbudet.

SAS-fly

SAS henter passasjerer som skal til Trondheim og Oslo.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Vi er der med et tomt fly for å ta med passasjerer til Trondheim. Dette er passasjerer som skulle til Oslo, de får buss videre dit. Dette er gode nyheter for de som har ventet på å komme seg hjem, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.no.

Flyet tar bare med seg passasjerer som vil reise til Trondheim og Oslo.

– De som ønsker å reise som skal til Trondheim og Oslo får være med. De som skal til andre byer må fortsatt vente, dessverre. Men dette er en god løsning for mange, sier Johansen.

Les: 17.000 avganger innstilt

Vil ha midlertidig base

Knut Morten Johansen, SAS

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

Etter at flyforbudet ble innført sent onsdag kveld, har tusenvis av passasjerer vært nødt til å finne andre transportmidler.

– Jeg tror dette er de eneste SAS-flyene som er på vingene i dag på hele kloden. Vi håper at Avinor gir åpning for å holde dette luftrommet åpent her, så vi kan opprette en midlertidig base her for å hjelpe de vi kan, sier Johansen.

– Det er veldig godt å se dette lille lyset i en ellers mørk SAS-dag. Å se at det blinker «boarding» på skjermen er veldig deilig. Vi har sett nok av ordet «cancelled». Å se at det nå strømmer på med passasjerer er herlig. Widerøe har også fått i gang flere fly, og det er aktivitet her nå, sier Johansen.

Fredag formiddag ble luftrommet mellom Værnes og Stokmarknes åpnet for begrenset trafikk, og Johansen håper området vil fortsette å være åpent.

Les: Åpent for trafikk fram til i kveld

– Vi håper at man har bestemt seg for å kunne holde området som nå er åpent åpent videre utover. Vi håper også at flere områder kan åpnes sånn at alle kan begynne å forberede seg på hjemreise.

Det ligger forløpig an til at luftrommmet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åpent i 12 timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i rundt 6 timer.

Tenker på passasjerene

Johansen skryter av de ansatte i SAS, og sier at de fleste passasjerene er tålmodige til tross for de mange innstilte avgangene.

– Jeg har lyst til å si at alle som jobber i SAS gjør en fantastisk jobb. Men vi har også fått beskjed fra alle om at passasjerene har stor forståelse og tålmodighet med oss. Det gjør at våre ansatte orker stå på i mange timer fremover, sier han.

Mange av flyselskapets ansatte er også i samme båt som passasjerene, og sitter fast på forskjellige steder i verden.

– Vi har mange SAS-ansatte rundt omkring i verden som ikke kommer seg videre. Det er en helt spesiell situasjon å bli strandet på denne måten. De blir ivaretatt ved at de har et sted å bo, og regnes som i tjeneste til de kommer seg hjem, sier Johansen.

Les: Har ikke flyforbud - står på bakken

– Men det er først og fremst passasjerene vi tenker på nå. Det er trist å vite at så mange ikke kommer dit de skal. Derfor er det ekstra godt å vite at det sitter 140 glade passasjerer i Longyearbyen nå, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger