NRK Meny
Normal

SAS-ansatte jobber mer, men har lavere sykefravær

Sykefraværet blant kabinansatte i SAS er nesten halvert etter at arbeidstiden økte og lønnen ble kuttet.

Et fly fra SAS går inn for landing på Oslo lufthavn

Et fly fra SAS går inn for landing på Oslo lufthavn.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sykefraværet for de kabinansatte har vært over 20 prosent i perioder, et nivå som sist ble nådd like etter at det skandinaviske flyselskapet ble reddet fra konkurs for to år
siden.

De ansatte måtte den gang gå med på lengre vakter og lavere lønn for å bidra til at selskapet skulle holde seg på vingene, og frykten hos de tillitsvalgte var at sykefraværet ville bli enda høyere. Men isteden har fraværet falt til et snitt på 12 prosent i år, skriver Dagens Næringsliv.

– Norge har tradisjonelt hatt høyest fravær blant SAS' kabinansatte i Skandinavia, men trenden er definitivt brutt. Så langt i år har fraværet i Norge vært lavere enn i Sverige og Danmark. I nabolandene er utviklingen ganske stabil, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til avisen.

SAS har imidlertid fortsatt et sykefravær som er høyere enn gjennomsnittet i arbeidslivet. Flybransjen sammenligner seg med helse- og omsorgsyrker, der fraværet ligger på 9-13 prosent.

Johansen understreker at bakkeansatte kan gå på jobb med luftveisinfeksjoner, men at dette er utelukket for en flygende
medarbeider.

Leder Christian Haanæs i Norsk Kabinforening som organiserer halvparten av de 1.300 norske kabinansatte i SAS, mener på sin side at det er naturlig at fraværet nå er tilbake fra et høyt nivå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger