NRK Meny
Normal

Sår tvil om klimatrusselen

- Det er ikke bevist at klimaendringene er menneskeskapte, mener forsker ved Universitetet i Oslo

Smeltende is i Arktis
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Naturgeograf Ole Humlum ved Universitetet i Oslo kom med disse påstandene i dagens utgave av Verdt å vite på NRK P2.

 

Hør hele programmet i opptak her: Verdt å vite tirsdag 25.09

De usikkerhetene man finner dersom man studerer temperaturene, viser at dette ikke er fullt så klart som det fremstilles

Naturgeograf Ole Humlum ved Universitetet i Oslo

Vil ha bevis

Humlum etterspør dermed klare bevis for at den globale oppvarmingen er skapt av mennesker.

- Jeg tror ikke det er mange som er i tvil om at vi er inne i en periode med global oppvarming. Men jeg mener at det ikke er bevis for at dette hovedsakelig er menneskeskapt, sier han.

- Men dersom oppvarmingen ikke er menneskeskapt – hva er den da?

- I så fall har den kommet som følge av naturlige reaksjoner, eller en blanding av det og menneskelig påvirkning. De usikkerhetene man finner dersom man studerer temperaturene, viser at dette ikke er fullt så klart som det fremstilles, sier Humlum.

Han har bakgrunn fra studier av Arktis, og slår fast at det enkelte steder tidligere har vært vel så varmt som det er nå.

- 90 prosent sikkert

Øystein Jansen, som er direktør for Bjerknes-senteret og medlem av FNs klimapanel, er enig i at det er en viss usikkerhet, men anslår at det er 90 prosents sjanse for at de globale temperaturøkningene kan tilskrives menneskelig aktivitet.

- Globalt sett er det en temperaturutvikling man må langt tilbake i tid for å finne maken til. FNs klimapanel har analysert seg gjennom det som er publisert av litteratur påområdet siste seks år. Det dreier seg om tusenvis av arbeider. Analysen styrker helt tydelig forklaringen om at menneskeskapte drivkrefter har fått fram den temperaturøkningen vi har sett siste 50 år.

- Følelser spiller inn

Men Humlum mener at forskernes følelser spiller inn i saken.

- Det er alltid et sprang fra vitenskapelige artikler til en oppsummering av hvor man er mer subjektiv, sier Humlum, og fortsetter:

- Når man går i detalj, ser aman at det er ganske store usikkerheter og datamangel, sier Humlum, og viser spesielt til at dagens meterologiske målestasjoner er plassert på steder hvor det bor mennesker.

- Alle vet at det er mye varme som avgis fra tettbygde strøk, sier han.

Hør hele debatten her: Verdt å vite tirsdag 25.09

I kveld klokken 19.30 sender NRK1 Unni Ødegårds Ut i naturen-program På tynn is. Etter programmet svarer hun og klimaforsker Helge Drange på dine spørsmål om issmeltingen i Arktis.

NETTMØTE: Still spørsmål om issmeltingen

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger