NRK Meny
Normal

Sannheten skal frem i Vimpelcom-saken i dag

I dag må Telenor og to næringsministre stå skolerett for kontrollkomiteen i Vimpelcom-saken. – Forrige gang ble næringsministeren ført bak lyset, mener Martin Kolberg.

Mann snakker i telefonen foran et Vimpelcom-skilt

NY VIMPELCOM HØRING: Nok en gang prøver Stortinget å finne ut hvilken kjennskap Teleno og to næringsministre hadde til korrupsjonen i Vimpelcom. Her er en tilfeldig mann som snakker foran et Vimpelcom-skilt.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Det handler om rundt 7 milliarder kroner som havnet hos et postkasseselskap på Gibraltar, en varsler som sa ifra til både Vimpelcom og Telenor og hvem som har visst hva.

I dag holder kontroll- og konstitusjonskomiteen høring i Vimpelcom-saken.

– Det er bare ett spørsmål som denne høringen har til hensikt å belyse. Og det er om hvilken kunnskap statsråden og departementet har hatt eller ikke hatt om korrupsjonen i Vimpelcom, og Telenor sin innvollvering, sier leder i komiteen Martin Kolberg (Ap)

Dette er ikke første gang kontrollkomiteen prøver å få svar i Vimeplcom saken. I januar 2015 var det høring – og på spørsmål om hun hadde fått svar nok sa næringsminister Monica Mæland følgende:

– Jeg har ikke grunnlag for å hevde noe annet enn at vi har fått de opplysningene vi skal og som vi har etterspurt.

Næringsminister Monica Mæland (H) og Martin Kolberg (Ap)

MÅ FORKLARE SEG PÅ NYTT: I dag må Næringsminister Monica Mæland (H) møte i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget igjen. Her med komiteleder Martin Kolberg (Ap) fra forrige runde

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siden den gang har Vimpelcom innrømmet korrupsjon, godtatt en bot på 795 millioner dollar og tidligere konsernsjef Jo Lunder er siktet for grov korrupsjon.

Viktig forhistorie

– Vi må ikke glemme forhistorien, nemlig den at i forrige behandling i Stortinget i høringen og behandlingen i salen så ble debatten og statsrådens opptreden ført på sviktende grunnlag fordi hun hadde blitt ført bak lyset av Telenor, sier Martin Kolberg.

Historien handler om hvordan delvis Telenor-eide Vimpelcom på ulovlig vis har blitt en av de største teleoperatørene i Usbekistan. Fra 2006 til 2012 har Vimpelcom betalt bestikkelser på rundt 114 millioner dollar. Det har kommet fram at det er datteren til presidenten, Gulnara Karimova som blant annet via et postkasseselskap på Gibraltar har mottatt pengene.

Unødvendig høring

Staten eier vel halvparten av Telenor mens Telenor eier en tredjedel av Vimpelcom. Høyres representanter i kontrollkomiteen har vært kritiske til nok en høring i Vimpelcom-saken.

– Vi mener denne høringen som skal finne sted i dag er overflødig. Vi har hatt en høring allerede, Deloit har laget en omfattende rapport, vi har sendt mange brev til statsråden, og vi mener vi har den informasjonen vi trenger for å skrive en god innstilling til Stortinget, sier Høyres Erik Skutle.

Næringslivsledere har vært ute og oppfordret de som har blitt innkalt til dagens høring om ikke å stille. Andre har ment kontrollkomiteens høring kan skade respekten for statlig eierskap. Det har ikke Kolberg forståelse for.

– Det som har skadet det statlige eierskapet her er jo at det som har skjedd ikke skal skje. Stortinget er ført bak lyset, og vi har vedtak om nulltoleranse for korrupsjon.

Høringen i dag starter klokken 0900.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger