NRK Meny
Normal

Sanner: – Ser at det går riktig vei

Sju av ti sier nei til sammenslåing etter at halvparten av landets kommuner har konkludert. Tross massiv motstand mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at det går over all forventning.

Jan Tore sanner (H)

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener kommunereformen går over all forventning, til tross for at de fleste kommunestyrene vil ha det som i dag, og ikke slå seg sammen med naboen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter at over halvparten av kommunestyrene i Norge har tatt stilling til om de ønsker å slå seg sammen med naboen, viser fasiten så langt at det er stor overvekt på nei-siden.

Det blir knapt nok noen store regionskommuner, som regjeringen har vært opptatt av.

Men kommunalminister Jan Tore Sanner smiler likevel i stolen i NRKs politiske kvarter tirsdag morgen, og mener regjeringen har kommet lenger enn det de fleste trodde var mulig.

– Jeg ser at det går i riktig retning. Vi har fått til mer på to år enn på de foregående 20, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Visste det ville bli krevende

Han mener at kommunereformen er noe som ikke går over, og viser til grunnleggende utfordringer for tjenestetilbudet i kommunene i en situasjon der det går mot flere eldre innbyggere og færre i yrkesaktiv alder.

Men hovedbildet peker vel i en annen retning enn en stor kommunereform?

– Jo, men jeg er realist og har hele tiden visst at dette vil bli krevende. Hvis du for to år siden hadde sagt at Bø og Sauherad ville slå seg sammen, at Ski og Oppegård ville slå seg sammen, og at man får en stor kommune i Indre Sunnfjord, ville nok mange riste på hodet, sier han.

Kraftig nei-vind i landets rådhus

Gjennom hele våren har regjeringspartiene blitt konfrontert med nei-flertall i rådgivende folkeavstemninger. Svaret har vært vent og se, det er lokalpolitikerne som avgjør.

Nå har godt over halvparten av landets kommuner konkludert.

NRKs gjennomgang av de 219 kommunene som hadde fattet vedtak per 19. juni viser at     nei-vinden fra folkeavstemningene også blåser kraftig i rådhusene:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger