Hopp til innhold

Jan Tore Sanner gir seg som nestleder i Høyre

Jan Tore Sanner (56) gir seg som Høyres nestleder. Det avslører han i et stort intervju med Aftenposten søndag.

Gir deg som nestleder i Høyre etter 18 år.

Gir seg som nestleder i Høyre etter 18 år.

Foto: Ola Hana / NRK

Sanner har vært nestleder i partiet siden 2004.

Jeg har vært nestleder i Høyre i 18 år, og på et tidspunkt må stafettpinnen sendes videre. Det er ingenting med min motivasjon eller lyst til å bidra, men jeg mener tiden nå er inne og særlig i begynnelsen av stortingsperiode er det et godt tidspunkt for en ny å overta, sier Sanner til NRK.

Frem til oktober 2021 var Sanner Norges finansminister i regjeringen ledet av daværende statsminister Erna Solberg.

Han har ikke avgjort om han vil stille gjenvalg til Stortinget for Akershus i 2025.

Høyres valgkomité har fått beskjed om at den tidligere finansministeren trekker seg som første nestleder under landsmøtet 2.–3. april.

Er beslutningen påvirket av at Erna Solberg har sagt at hun vil stille som statsministerkandidat en gang til?

Nei, det er det ikke. Erna er en fantastisk leder av Høyre og jeg er veldig glad for at hun ønsker å stå på videre. Jeg har trivdes veldig godt i rollen som nestleder, og fortsetter på Stortinget.

Vil ikke peke ut arvtaker

– Det er mange talenter i partiet i ulik alder, men jeg har ikke tenkt å peke ut noen, sier Sanner til NRK. Han legger til at partiet også har litt tid fram til landsmøte for å finne gode kandidater.

Han sier også at det ikke har vært avgjørende for hans beslutning at Høyre mistet regjeringsmakt. Han startet å tenke på dette i sommer, og har brukt høsten til å bestemme seg.

– Stafettpinnen bør gå videre, sier Jan Tore Sanner.

Ikke uaktuelt å stille som nestlederkandidat

Den tidligere høyere utdanningsministeren Henrik Asheim sier det er vemodig og rart at Sanner gir seg som nestleder nå. Samtidig utelukker han ikke at han selv kunne vurdert å stille som kandidat når partiet skal velge ut sin nye nestleder.

– Det viktige nå er at partiet får diskutere i fred. Men, jeg vil ikke si at det er uaktuelt for meg å stille som nestlederkandidat, sier Asheim.

Hva vil være viktig for deg i vurderingen om du stiller eller ikke?

– Dette handler ikke om meg. Jeg har alltid tatt posisjonene jeg har blitt tilbudt, men partiet må tenke gjennom helheten av partiledelsen i fred uten at alle skal men noe om det.

Henrik Asheim (H).

Henrik Asheim (H).

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Var finansminister under koronakrisen

Til Aftenposten snakker Sanner blant annet om det å jobbe med Erna Solberg, og hovedgrepene etter det svake valget i 2005. Ett av dem var å åpne for et bredt borgerlig samarbeid.

– Halvparten av Høyre mente vi skulle samarbeide med Frp. Den andre halvparten mente vi bare skulle samarbeide med sentrumspartiene KrF og Venstre.

– Det var ganske stormfulle år med sterk kritikk mot ledelsen. Jeg husker jeg fikk telefoner om at jeg måtte passe på at jeg ikke binder meg for tett til Erna. For hvis det går galt, så går du med, sier Sanner.

Grepet bidro til åtte år med regjeringsmakt for Høyre, der Sanner blant annet vil bli husket for å ha vært finansminister under koronakrisen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger