NRK Meny
Normal

Sandberg: – Vi vil ikke forby fattigdom, vi vil forby tigging

Krf-leder Knut Aril Hareide mener det er en menneskerett for fattige å tigge om hjelp. – Å tillate en 20-kroning i koppen til en tigger, fjerner ikke fattigdom, svarer Per Sandberg, nestleder i Frp.

Per Sandberg reagerer på at Knut Arild Hareide sier at Fremskrittspartiet vil forby fattigdom. Å forby tigging er ikke det samme som å forby fattigdom, mener Sandberg.

Å be om hjelp er en menneskerett. men tigging er noe helt annet, sier Per Sandberg.

Knut Aril Hareide (KrF) og Per Sandberg (Frp) møttes tirsdag kveld til debatt om tiggerforbud.

– Det er viktig at vi ikke får et forbud mot tigging. De som tigger, tigger fordi de har en fattigdomsutfordring. Sandberg vil ha et forbud mot fattigdom. Det er en umulighet, sier Hareide.

– Nå må du slutte, vi i Frp vil ikke forby fattigdom. Vi vil forby tigging. Det er noe helt annet. Det er ingenting som tilsier at dersom vi tillater tigging i Norge, så fjerner vi fattigdom. En 20-kroning i koppen, fjerner ikke fattigdom, var svaret fra Per Sandberg.

– Det er nedverdigende for folk at de skal reise gjennom Europa og tigge. Vi fjerner fattigdom sakte, men sikkert ved at vi bruker flere ressurser på å fremme sosial utjevning i Romania, sier Sandberg.

- Jeg har ikke noe imot at vi har boligtiltak for de som kommer, svarer Knut Arild Hareide, KrF, når han blir presset på spørsmål om hvor tiggerne skal bo.

– Velferdssystemet er ikke bærekraftig

Før debatten fikk politikerne se Brennpunkt-dokumentaren «Urett i koppen». Brennpunkt har fulgt tiggere i tre kommuner på Sørlandet som har valgt forskjellige tilnærminger til tiggeforbudet.

De rumenske søstrene Mihaela og Maria Filipina forteller i dokumentaren at de trives godt i Kristiansand som har lagt til rette for de tilreisende romene i byen.

– Vi vil gjerne vil fortsette å bo i Kristiansand og la ungene våre gå på skole her i Norge, sier søstrene.

– Det er ikke rart at de ønsker å bli i Norge. Det er jo tusenvis som vil til Norge på grunn av det velferdssystemet vi har. Men systemet vårt er ikke bærekraftig dersom vi skal videreføre gårsdagens innvandringspolitikk, sier Sandberg.

Rumenske tiggere har inntatt fortau over hele landet, og skaper debatt hvor enn de kommer. Brennpunkts valgredaksjon er på Sørlandet, hvor tiggere blir tatt godt imot i den ene kommunen og jaget i den andre. I fjor var Arendal den første kommunen som innførte tiggeforbud, etterfulgt av Lillesand. Nabokommunen Kristiansand har gått i en helt annen retning. De har latt tiggerne bygge en slum midt i byen, og tilrettelagt med sanitæranlegg og innendørs overnatting på vinterstid.

Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Urett i koppen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger