Hopp til innhold

Sandberg utsetter utredning om to pass

GARDERMOEN (NRK): Like før Fremskrittspartiets landsmøte kan komme til å avgjøre spørsmålet om dobbelt statsborgerskap, har fungerende innvandringsminister Per Sandberg (Frp) valgt å utsette regjeringens utredning om saken.

FrP holder pressekonferanse før landsmøtet.

UTSETTER: Utredningen om dobbelt statsborgerskap kommer først etter sommeren, sier Per Sandberg (Frp).

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En ringerunde NRK har gjort før landsmøtet, viser at landsmøtedelegatene er svært delt i spørsmålet.

Av de 13 fylkeslederne som svarte på spørsmålet, sa 5 ja til dobbelt statsborgerskap, tre sa nei og fem var usikre.

Frps programkomité, som også ledes av Per Sandberg, sier nei til forslaget, men et mindretall har tatt ut dissens i spørsmålet.

Utsetter utredning

Regjeringen har lovet en utredning om spørsmålet, som skulle legges fram i fjor høst. Det skjedde ikke, men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) lovet før jul at den skulle komme i løpet av våren.

I mellomtiden har en rekke partier tatt stilling til spørsmålet, slik også Frp skal gjøre i dag.

Nå er utredningen utsatt igjen, ifølge NTB. Sandberg viser til at spørsmålet om dobbelt statsborgerskap var til debatt under Høyres landsmøte og at det samme skjer under Frps landsmøte i helgen.

– Ettersom det er kort tid fra Fremskrittspartiet har avsluttet sitt landsmøte til Stortinget avslutter sitt arbeid før sommeren, vil jeg ikke kunne legge fram utredningen i inneværende sesjon, skriver Sandberg i et brev til kommunal- og forvaltningskomiteen.

I stedet varsler han at utredningen skal legges fram «snarest mulig».

Venstre reagerer

Venstre, som er for å tillate dobbelt statsborgerskap, reagerer kraftig på utsettelsen.

– Dette er jo helt vanvittig og viser fullstendig manglende respekt for Stortinget, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til NTB.

– Her har altså regjeringen gjennomført en utredning på oppdrag fra Stortinget, som den ikke vil legge fram fordi Frp skal ha et landsmøte. Vil ikke regjeringen at delegatene skal få denne informasjonen? spør han.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er blant dem som ønsker å tillate dobbelt statsborgerskap. Han ser ingen dramatikk i utsettelsen.

– Det viktigste er at dobbelt statsborgerskap blir utredet, og da er det viktig at det ikke skjer forhastet. Jeg er sikker på at vi får en god debatt når den tid kommer, sier Svendsrud til NRK.

Bjørn-Kristian Svendsrud FpU

STØTTER FORSLAGET: FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud tilhører mindretallet i programkomiteen som ønsker å tillate dobbelt statsborgerskap.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Høyre-ja

I utgangspunktet var det bare SV og Venstre som ønsket å tillate dobbelt statsborgerskap. Senere har MDG og KrF fulgt etter. Også Høyres landsmøte gikk inn for å tillate dobbelt statsborgerskap, selv om statsminister Erna Solberg (H) stemte imot.

Dermed blir det flertall for forslaget i dagens Storting, dersom Frp sier ja.

Arbeiderpartiet har valgt å ikke ta stilling til spørsmålet før utredningen er klar.

– I Ap er det en åpen holdning og trolig er det altså flertall for dette på Stortinget nå. Men regjeringa vil altså ikke la oss se utredningen eller ha en votering før, sier Rotevatn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ