NRK Meny
Normal

– Norske utenriksministere er høye på seg selv

Per Sandberg (Frp) sier norske utenriksministere må jekke seg ned, og at Norge ikke burde involvere seg i andre lands konflikter. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt mener utspillet bryter med prinsippene i norsk utenrikspolitikk.

Per Sandberg

Første nestleder i Frp og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Per Sandberg. Her på Frps landsmøte på Gardermoen i år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg har et inntrykk av at Norges utenriksministere har en tendens til å bli høye på seg selv, og derav tror at de kan løse de forskjellige konfliktene der ute, sier første nestleder i Frp og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Per Sandberg til NRK.

Han mener at Norge har blitt et aktuelt terrormål fordi vi blander oss i andre lands konflikter, og har etter hans mening en for stor grad av innvandring.

– Det kan knyttes til integrering. Vi har fått for mye innvandring i Norge, det er noe jeg og Frp har kritisert i flere år. Det andre er at Norge som nasjon involverer seg i samtlige konflikter i verden, og ikke minst velger side.

Sandberg sier det er på tide å diskutere hvorvidt Norge skal være så delaktige i andres land konflikter som i dag, og legger til at man også gjerne kan ta en prat om bistandsmidlene i samme slengen.

– Det som er farlig med at Norge oppfører seg sånn internasjonalt er at vi velger part, uten å se konsekvensene av det. Ta for eksempel vårt bidrag og engasjement i Afghanistan. Jeg er ikke i tvil om at den uroen vi skapte der har gjort oss til et større terrormål.

– Smålig av Sandberg

Anniken Huitfeldt

Stortingsrepresentant og leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Stortingsrepresentant og leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), mener Sandberg utspill er stikk i strid med fundamentet i norsk utenrikspolitikk.

– Dette bryter med de grunnleggende prinsipper i norsk utenrikspolitikk om ja til å ta ansvar og nei til isolasjon. Hvis Afghanistan fikk fortsette å være et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme hadde det vært en sikkerhetstrussel mot Norge og andre land i Europa. Vi kan ikke isolere oss fra problemene, vi må ta ansvar med våre allierte, sier Huitfeldt til NRK.

Hun trekker fram at Norge, gjennom NATO, bidrar til å stanse internasjonal terrorisme, og mener norske soldater har gjort en enorm innsats i dette arbeidet. Samtidig reagerer den tidligere arbeidsministeren på måten Sandberg snakker om de norske utenriksministerne.

– Norge har bidratt til fred i svært mange av verdens land, det gjør oss til en viktig internasjonal aktør. Jeg syns både Børge Brende, Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre har gjort en formidabel innsats. Det å komme med den typen personkarakteristikker syns jeg er smålig av Per Sandberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger