NRK Meny
Normal

Sandberg langer ut mot KrF og Venstre: – De har tatt til seg for mye makt

I hundre dager har regjeringspartiene snakket varmt om samarbeidet med Venstre og KrF. Nå slår Per Sandberg sprekker i idyllen.

Frps Per Sandberg

IKKE FORNØYD: Sandberg er imponert over det partikollegene i regjering har fått til, og trekker fram skattelettelser, økt innsats for å sende ut grunnløse asylsøkere, mer penger til pasientbehandling og avbyråkratisering som de viktigste seirene så langt. Han er derimot skuffet over Venstre og KrF.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nå er det jo sånn at Frp har en betydelig større oppslutning enn disse to partiene, og det må de begynne å innse. De må være forsiktig med å forskreve seg, rett og slett.

Etter den blå valgseieren var Per Sandberg med på å forhandle fram det som ble en samarbeidsavtale med Venstre og KrF, og en regjering bestående av Høyre og Frp. Han takket nei til en statsrådspost, og Frp-eren har fulgt de første hundre regjeringsdagene fra Stortinget.

– Det er grunn til å feire at vi fortsatt sitter der. Det var noen som trodde at vi ikke kom til å bli sittende så lenge, sier han når NRK.no møter han torsdag ettermiddag.

– Venstre og KrF har tatt for mye tran

Stortingsrepresentanten og Frp-nestlederen har nylig ladet batteriene under en tre uker lang ferie med familien i Florida. Han er imponert over hva partikollegene i regjering har fått til. Men Sandberg er mindre fornøyd når det kommer til situasjonen i Stortinget.

Ifølge han misbruker støttepartiene Venstre og KrF det faktum at regjeringspartiene er avhengige av deres støtte for å få gjennomslag for politikken sin.

– Jeg synes rett og slett at KrF og Venstre har tatt til seg altfor mye makt gjennom å gjøre et veldig godt budsjett fra regjeringen litt dårligere. Her har KrF og Venstre tatt noen seire som jeg betrakter som tap for Fremskrittspartiet. Og jeg tror ikke vi skal ha noen flere sånne gjentakelser. KrF og Venstre bør måles ut fra sin størrelse, og ikke hvor mye tran de inntar, sier Sandberg.

Under budsjettforhandlingene med KrF og Venstre, gikk Høyre og Frp med på å sette opp avgiftene på såkalt avgiftsfri diesel. Økningen innebærer at diesel til maskiner og kjøretøy som ikke betaler veiavgifter går opp med 52 øre per liter.

– Slike saker kan ikke Frp leve med

NRK har snakket med flere Frp-ere som innrømmer at avgiftsøkningen var vond å svelge. Ifølge Sandberg er dieselavgiften trolig en medvirkende årsak til at Frp mister oppslutning på meningsmålingene.

– Det strider mot all fornuft at Frp frivillig skulle gå med på å øke denne avgiften. Men så er det da et forhandlingsresultat som ga Frp et tap. Det var en lærdom for oss. Det kommer et revidert budsjett i mai, og vi skal ha et budsjett for 2015 også. Da er det viktig at Frp synliggjør at denne type avgifter er uakseptable.

– Men Frp gikk jo med på denne avtalen med viten og vilje. Angrer du deg på partiets vegne?

– Nei, man kan ikke gå rundt og angre. Våre folk gjorde sitt aller beste. Det kunne sikkert blitt verre også, hvis våre folk rundt forhandlingsbordet ikke hadde satt ned foten. Men jeg tror at stortingsgruppen og våre folk i regjering nå forstår at slike saker kan ikke Frp leve med, sier Sandberg.

Artikkelen fortseter under bildet:

Facebook Frp

SINNE: Som NRK.no skrev torsdag, er mange velgere opprørte over dieselavgiften. De bruker Frps Facebook-side til å lufte sin frustrasjon.

Foto: Skjermdump fra Frps Facebook-side

Han varsler tøffere tider for Venstre og KrF når de i framtiden skal forhandle om budsjetter og enkeltsaker med Frp. Sandberg ønsker at fagkomiteene i Stortinget skal få mer innflytelse og at de reelle forhandlingene skal foregå nettopp her.

– Foreløpig registrerer jeg ikke at handlingsrommet til Stortinget har blitt så mye større, foruten at KrF og Venstre er blitt tilfredsstilt gjennom å få gjennomslag for noen urimelige krav, sier han.

– Men innebærer ikke mer makt til Stortinget nettopp at KrF og Venstre får gjennomslag for sine saker i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene?

– Jo, men veldig lite av forhandlingene foregikk i komiteene. Handlingsrommet må bli større, svarer Sandberg.

– KrF og Venstre må ta ansvar

Men handlingsrommet for KrF og Venstre er allerede mer enn stort nok, mener han. Sandberg minner om at mens Frp fikk 16,3 prosent av stemmene i valget, fikk KrF og Venstre henholdsvis 5,6 og 5,2 prosent.

Per Sandberg Frp

OFFENSIV: Per Sandberg lover at Frp skal bli tøffere i klypa framover.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det gjennomslaget de fikk i samarbeidsavtalen og det de fikk gjennom budsjettforhandlingene, det bør de være betydelig fornøyd med. Jeg tror ikke de skal strekke strikken noe særlig mer, slår Sandberg fast.

Han gir inntrykk av at samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene står i fare dersom sentrumspartiene ikke jekker ned kravene.

– Hvis det er sånn at det finnes en form for oppløsningsparagraf og selvmordsparagraf innenfor den eksisterende regjeringen, så har Venstre og KrF et like stort ansvar. Derfor tror jeg det blir viktig for stortingsgruppen vår å tilkjennegi at Venstre og KrF har en viss størrelse, og at de har et visst ansvar når det gjelder å holde fast på og trygge denne regjeringen, sier Sandberg.

– Mener du å si at KrF og Venstre setter regjeringen og samarbeidsavtalen i fare med sine krav?

– Det må KrF og Venstre svare for. Står de fortsatt fast på sine lovnader før valget i fjor? Står de fast på at de skal opptre konstruktivt og realt og samvittighetsfullt i forhandlingene med oss?

Overrasket over kritikken

Nestleder i Venstre, Terje Breivik, sier han registrerer kritikken Sandberg kommer med.

Venstre-nestleder Terje Breivik

GODT: Ifølge Venstre-nestleder Terje Breivik er samarbeidet med regjering godt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Hans Olav Syversen

OVERRASKET: Hans Olav Syversen (KrF) sier Sandberg må innse at regjeringen ikke har flertall på Stortinget.

Foto: Stortinget

– Men jeg velger å legge mer vekt på det partilederen og finansministeren har sagt ved flere anledninger i høst, nemlig at hun og Frp er godt fornøyd både med samarbeidsavtalen og budsjettforliket, sier han til NRK.

Men det er ikke bare Venstre og KrFs tøffe krav i budsjettforhandlingene før jul som provoserer Sandberg. Ifølge Frp-politikeren opptrer KrF-nestleder og leder for finanskomiteen, Hans Olav Syversen, «nærmest som en regjeringssjef».

Sandberg likte dårlig at Syversen sist uke avviste forslaget fra Frp-statsråd Sylvi Listhaug om å gjøre det lovlig å reklamere for norskprodusert øl.

I et intervju med TV2 viste Syversen til samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF og Venstre som understreker at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast.

– Jeg regner ikke med at dette blir et forslag engang. Fordi vi har et reklameforbud, og å prøve å innføre snikreklame, det kan man bare ikke gjøre med vår tilslutning, det tror jeg alle forstår, sa KrF-politikeren.

Ifølge Sandberg blir det vanskelig å samarbeide «hvis alle i partiet skal opptre på den måten».

– Men jeg skal ta det med meg. Neste gang det blir en vanskelig politisk sak skal Frp bare si «alle skjønner at dette kan ikke Frp bli med på, og da blir det ingenting av det». Hvis vi opptrer på den måten der, knaker det umiddelbart, sier Sandberg og legger til:

– Jeg tror at både Venstre og KrF har inntatt altfor mye tran og spist for mye ribbe i jula, og jeg tror at vi må balansere det etter hvert.

Syversen reagerer med forundring når han hører kritikken Sandberg kommer med.

– Jeg peker på at vi har en avtale om at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast, og ifølge Stortingets egen innstilling er reklameforbudet en bærebjelke i alkoholpolitikken, sier Syversen til NRK.no.

– Sandberg må skille mellom det han primært ønsker seg som Frp-politiker, og det han kan få stortingsflertallet med på, fortsetter han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger